Inrikes

Hamnarbetare tar åter upp striden i Göteborg

Medlingen gav inte de resultat Hamnarbetarförbundet ville ha – nu fortsätter stridsåtgärderna i Göteborgs containerhamn. Foto: Adam Ihse/TT

Konfliktåtgärderna mot APM Terminals är återupptagna i Göteborgs containerhamn. Medlarna har beslutat att avbryta försöken att ena arbetsköparen med Hamnarbetarförbundet. Det innebär att konflikten nu återigen är tillbaka på ruta ett.

Stridsåtgärderna i Göteborgs containerhamn har återupptagits sedan medlingen mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals havererat. Innan medlingen inleddes frös facket åtgärderna, men varnade för att de skulle återupptas om inte arbetsköparen visade genuin vilja att lösa konflikten.

– Frysningen har tinat upp. Vi återupptar nu de frysta stridsåtgärderna. Det innebär att Hamnfyrans blockader och förbundets sympatiblockad av omdirigerat gods fortsätter som innan, säger Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet.

Medlingsinstitutet meddelade på fredagen att medlingen mellan parterna ”avbryts” och att medlarna inte kommer att lägga något bud i nuläget.

–  Vi kommenterar aldrig någonting av själva medlingen. Vi kan bara säga att vi inte kunde ena parterna. Förutsättningen fanns inte för närvarande, säger Anders Lindström, utsedd medlare och före detta generalsekreterare för myndigheten.

Vi är öppna för alla försök att lösa den här konflikten. Det känns dock inte som att arbetsgivaren är intresserad av att lösa det.
Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet

Ni säger ”avbruten” och inte ”avslutad”. Ska man tolka det som att hoppet hos er inte är ute?

– Ja, vi står till förfogande i de fall parterna önskar återuppta medlingen, säger han.

Enligt Eskil Rönér togs beslutet av medlarna själva, men han delar deras bedömning att det i nuläget var fruktlöst. Med avbruten medling och återupptagna stridsåtgärder är konflikten tillbaka på ruta ett.

Ordföranden säger att om medlingen skulle återupptas, utesluter inte förbundet att göra ett nytt försök.

– Vi är öppna för alla försök att lösa den här konflikten. Det känns dock inte som att arbetsgivaren är intresserad av att lösa det. Nu tar vi nya tag och tar veckan till att planera hur vi ska gå vidare, säger han.

Arbetaren har sökt APM Terminals för en kommentar utan resultat.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984