Socialtjänsten i Malmö lämnar ut flyktingar

Socialtjänsten i Malmö har gått med på att bistå gränspolisen att hitta asylsökande som ska utvisas. Redan första veckan spårades en barnfamilj upp – och fler lär det bli, enligt polisen. Därmed försvinner de sista fredade zonerna för många redan svårt traumatiserade barn, menar experter som rasar mot beslutet.

Inrikes
Hittills har socialtjänsten i Malmö lämnat ut ett trettiotal adresser till flyktingar till polisen. Enligt polisen är det här bara ett första steg och liknade metoder kan komma att sprida sig till resten av landet.
Foto: Tomas Oneborg/TT

Det är på begäran av gränspolisen som Malmö stad nu börjat ge ut adresser och kontaktuppgifter till asylsökande familjer som ska utvisas från landet. Redan har ett trettiotal adresser lämnats in och åtminstone en barnfamilj har därmed spårats upp av polisen. Informationen som lämnas ut kan bestå av allt från mejladresser, telefonnummer, adresser till lägenheter eller barnens skolor.

– Detta är bara en början, säger Leif Fransson, som är operativ chef för gränspolisen i region Syd, till Sydsvenskan samtidigt som han förklarar att polisen fått nya krav på sig från regeringen att avsevärt öka andelen verkställande av beslut.

Vi är en myndighet och kan inte ge utrymme för det individuella tyckandet.
Rikard Vroland, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid Malmö stad

Men beslutet att just Socialtjänsten ska bistå vid utvisningsärende rör upp heta känslor. Polisen däremot menar att det nu gäller ”nya spelregler” efter Sveriges allt hårdare flyktingpolitik.

– Jag kan förstå dem som menar att det här inte är vårt uppdrag, men vi är en myndighet och kan inte ge utrymme för det individuella tyckandet, säger Rikard Vroland, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen vid Malmö stad, till Arbetaren.

Men hur ser du på att ni, vars uppgift är att hjälpa de mest utsatta, ska bistå polisen med information för att utvisa människor?

– Jag kan ju säga att det inte är en helt behaglig uppgift för våra anställda, då det egentligen inte är vår roll. Men jag kan inte göra så mycket åt det och vi har fört en intern dialog om det här. De flesta har nog ganska stor förståelse för att vi måste genomföra uppgiften.

Ni kommer bland annat att lämna ut adresserna till skolor där det går barn som riskerar att utvisas. Det har tidigare varit platser som setts som fredade. Hur ser du på det?

– Jag tror inte vi kan låta bli att lämna ut sådana uppgifter heller om det skulle bli aktuellt.

Hittills har ett trettiotal adresser lämnats ut från de olika socialförvaltningarna i Malmö. Enligt polisen är det här bara ett första steg och liknade metoder kan komma att sprida sig till resten av landet.

Rikard Vroland bekräftar att de hittills lämnat ut två adresser under den första veckan. Metoden går till så att polisen skickar personuppgifter på människor som ska utvisas och socialtjänsten förväntas då slå i sina register för att hitta eventuella kontaktuppgifter eller information om var de asylsökande gömmer sig.

De sista fredade zonerna försvinner för barn som behöver stöd och hjälp och som också har rätt till det.
Marcus Herz, lektor i socialt arbete vid Malmö högskola

Marcus Herz är lektor i socialt arbete vid Malmö högskola och han reagerar mycket starkt på socialtjänstens nya samarbete.

– Jag är chockad faktiskt. Det här är mycket allvarligt. De sista fredade zonerna försvinner för barn som behöver stöd och hjälp och som också har rätt till det, säger Marcus Herz till Arbetaren.

Foto: Malmö högskola
Marcus Herz.
Foto: Malmö högskola

Enligt honom är det förvånande att Socialtjänsten gått med på samarbetet.

– Det går på tvärs med socialtjänstlagen och de borde sagt nej, stått på sig och drivit frågan mot det här. Det drabbar ju dessutom även professionen i stort, då deras uppgift är att hjälpa utsatta. Nu skrämmer man i stället bort en extremt utsatt grupp vars rätt till stöd och hjälp helt försvinner, säger Marcus Herz.

Även vid region Skånes team för krigs- och tortyrskadade vänder man sig starkt mot Malmö stads beslut att hjälpa gränspolisen.

– Det är för jävligt och man blir förbannad. Bara den här veckan har vi märkt att barn inte törs gå till skolan. Det vi ser är familjer med traumatiserade barn som gömmer sig i en källare när polisen är i området. Socialtjänsten ska jobba för barnens bästa och det är inte såhär det ska gå till i Sverige 2016. Det är rättsvidrigt, säger Sara Wåhlin, som arbetar i teamet för tortyr- och krigsskadade inom barn och ungdomspsykiatrimottagningen på Region Skåne, till Arbetaren.

Hon hoppas nu att personalen på socialtjänsten ska börja säga ifrån och ta hjälp av facket för att driva frågan mot samarbetet med gränspolisen.

– Det är för jävligt att cheferna bara kan säga att det är såhär det är nu. Alla har möjlighet att ifrågasätta och angripa det här. Det är inte så här det ska gå till, säger hon.