Hamnentreprenör accepterar medling

Hamnentreprenören APM Terminals accepterar nu Hamnarbetarförbundets förslag om opartisk medling. Facket säger sig vara positivt. Medlingsinstitutet har tidigare uppgett att de är beredda att träda in om båda parter begär det.

Inrikes
APM Terminals ställer som motkrav, för att acceptera medling, att Hamnarbetarförbundet omedelbart avbryter pågående stridsåtgärder.
Foto: Adam Ihse/TT

Hamnarbetarförbundets avdelning fyra förklarade i slutet av förra veckan sig vara positiva till opartisk medling i konflikten med APM Terminals. Hittills har dock arbetsköparen avvisat liknande förfrågningar. Men nu meddelar företagets personaldirektör, Sophia Tuvesson, att man ändrat sig. I ett mejl till Arbetaren skriver hon att företaget nu tagit kontakt med sin arbetsköparorganisation, Sveriges Hamnar:

”APMT har efter övervägande beslutat för att tacka ja till Hamnarbetarförbundets avd 4:s erbjudanden om medling. APMT har tagit kontakt med Sveriges Hamnar och bett dem ha en dialog med Svenska Medlingsinstitutet för att se om och när det skulle vara möjligt att påbörja en sådan process fortast möjligt.”

Jag tycker att det är väldigt positivt att de öppnar för medling.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande

Från Hamnarbetarförbundet tar man emot beskedet med optimism.

–  Jag tycker att det är väldigt positivt att de öppnar för medling. Vi kommer att ta ett beslut i frågan på ett möte med verkställande utskottet i morgon, onsdag, säger Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande.

I mejlet från APM Terminals skriver dock Sophia Tuvesson att det finns ett motkrav. För att företaget ska acceptera medling, kräver de att Hamnarbetarförbundet omedelbart avbryter pågående stridsåtgärder.

Eskil Rönér säger att eftersom det ligger varsel som omfattar hela förbundet måste frågan om det är ett acceptabelt motkrav avgöras av förbundets verkställande utskott.

– Hur vi ställer oss i den frågan är just vad vi kommer diskutera och besluta om imorgon. I dagsläget kan jag därför inte kommentera saken vidare, säger han.

Medlingsinstitutets chefsjurist, Per Ewaldsson, har tidigare sagt till Arbetaren att myndigheten är beredda att träda in om båda parter begär det.