Artikel 1 av 2

IF Metall-investering i vårdbolag ifrågasätts

IF Metall har kongressbeslut att verka för ett stopp för vinster i välfärden. Trots detta har förbundet investerat miljoner i den privata vårdgivaren Capio. ”Förkastligt”, enligt klubbordföranden. ”Inte jättenöjd”, säger avdelningsordföranden som lobbat för förbud.

Inrikes
Fackförbundet IF Metall har investerat flera miljoner i den privata vårdjätten Capio. Detta trots att det finns kongressbeslut från 2014 att verka för stopp för vinstuttag i välfärden.
Foto: Foto: Tomas Oneborg/TT och Bertil Ericson/TT

Fackförbundet IF Metall har investerat flera miljoner i den privata vårdjätten Capio. Detta trots att det finns kongressbeslut från 2014 att verka för stopp för vinstuttag i välfärden och att LO ska verka för en ”non profit”-princip. Enligt tidningen Arbetet hade förbundet 2015 ett innehav värt nära åtta miljoner.

– Jag kan inte säga att jag är jättenöjd. Men jag får ju lov att acceptera det, vi följer ju det regelverk vi satt upp, säger Carola Andersson, avdelningsordförande för IF Metall i södra Västerbotten.

Carola Andersson är själv en stark motståndare till vinster i välfärden och kritiserade så sent som i förra veckan den så kallade välfärdsutredningen för att vara för tam. Samtidigt, säger hon, är hon kluven till vad man nu ska göra med investeringen.

– Jag skulle vara tacksam om frågan togs upp till diskussion. Det vore ett hälsotecken. Jag hoppas de gör det för det är många i förbunden som har åsikter om vinster i välfärden, så jag förväntar mig att det sköts på ett bra sätt, säger Carola Andersson, som även är sekreterare i klubben på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Man borde ju kunna förvänta sig att att det fanns en ideologisk korrekt linje utifrån förbundets hållning i frågan.
Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå

Hennes klubbkamrat Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, blir upprörd över uppgifterna.

– Utifrån hur jag ser på frågan är det inte bra, tvärtom förkastligt. Man borde ju kunna förvänta sig att att det fanns en ideologisk korrekt linje utifrån förbundets hållning i frågan, säger han.

I början av året avslöjades Kommunal med att ha investerat tre miljoner i vårdföretaget Attendo, trots att de tre år innan förbundit sig att verka för en ”non profit”-princip. Nu uppger förbundet att man sålt av innehavet och att principerna för investeringar ska skrivas om i december för att det inte ska upprepas.

IF Metalls ekonomichef Ulf Andersson säger till Arbetaren att investeringarna sköts av en förvaltare och att förbundet inte själva väljer var pengarna hamnar. Däremot har de en policy som säger att inga investeringar i bolag som motarbetar bildandet av fackföreningar eller begår mut- eller miljöbrott.

Några planer att gå samma väg som Kommunal finns, enligt ekonomichefen Ulf Andersson, inte i nuläget. Det är dock det sätt som Jan-Olov Carlsson anser att förbundet borde agera.

– Nu bör man lägga fram alla papper på bordet, ändra policyn och låta frågan bli kongressfråga i vår. Tills dess borde man ta en temporär policy och sälja av innehållet. Det känns som det mest rimliga. Det är en iögonfallande hållning att inte bry sig om en fråga som är så viktig för svenska folket, säger han.

Arbetaren har kontaktat IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe, som avstår från att besvara frågorna. I stället hänvisar han till ekonomichefen Ulf Andersson som svarar i nästföljande artikel.

Artikel 2 av 2

IF Metall-chef: ”Det kan tyckas motsägelsefullt”

Fackförbundet IF Metall har investerat miljoner i den privata vårdaktören Capio, trots att förbundet ska verka för stopp för välfärdsvinster. Några planer för förändring finns inte. IF Metall vill inte ha branschförbud i investeringspolicyn, enligt förbundets ekonomichef Ulf Andersson, då kan de nämligen tvingas sluta investera i vapenindustrin.

Inrikes

Att IF metalls kongress tagit beslut om att verka för ett vinststopp i välfärden har inte lett till en diskussion om förbundets miljoninvestering i vårdjätten Capio. Det säger förbundets ekonomichef Ulf Andersson till Arbetaren. Inte heller finns det i nuläget några planer på att avveckla den.

– I våra placeringsregler har vi över huvud taget inget branschförbud. Vi har regler för att investeringarna ska göras i företag som följer ILO:s kärnkonventioner, säger han.

Ulf Andersson.
Foto: Linda Håkansson

LO ska verka för en ”non-profitprincip” och IF Metall ska verka för stopp för vinstuttag. Sänder då inte denna investering en konstig signal?

– Jag lägger inte så mycket synpunkt på det. Vi har inte haft diskussionen eller haft sådana branschförbud.

Kan du se att det kan uppfattas som konstigt?

– Jo, det är klart att det kan tyckas motsägelsefullt.

Kommunal avslöjades med sina investeringar i Attendo och har nu valt att sälja av innehavet och ändra sin policy. Det väckte inte ens tanken på att ni skulle förhålla er på något särskilt sätt till denna bransch?

– Det är klart att vi funderat också och våra placeringsregler förändras år efter år. Vi har haft en generell princip och inte branschförbud. Det är klart att vi kommer att diskutera det här nu, säger Ulf Andersson.

Många organisationer har ju förbud mot att investera i vapenindustrin. Det är väl en sådan sak som göra att vi inte vill ha ett branschförbud.
Ulf Andersson, IF Metalls ekonomichef

Hur kommer det sig att ni valt att inte ha branschförbud?

– Många organisationer har ju förbud mot att investera i vapenindustrin. Det är väl en sådan sak som göra att vi inte vill ha ett branschförbud.

För då skulle ni tvingas avstå från att investera i vapenindustrin?

– Ja, och där har vi ju medlemmar.