Avbrutna förhandlingar på Robertson Winery

De statliga medlarna kunde inte förmå parterna att komma överens i den pågående konflikten på sydafrikanska Robertson Winery. Fackets erbjudande att återgå till arbetet och överlåta beslutanderätten till medlarna har avvisats av företaget.

Utrikes
På sin hemsida skriver vinföretaget Robertson Winery om hur storhjärtade de är och hur de "dedikerade lantarbetarna" bidrar till den generösa gemenskapen. När facket CSAAWU krävde att inte bara svarta arbetare skulle behöva använda stämpelklockan blev det dock blankt nej från företaget.
Skärmdump från Robertson Winerys hemsida

Den sydafrikanska arbetsdomstolen ålade parterna i vinarbetarkonflikten att förhandla under statlig medling i tre sammanhängande dagar. Sent på måndagen, när den fjärde dagen var över, stod det klart att medlingen misslyckats och att förhandlingarna återigen brutit samman.

– Vi har lämnat flera kompromissförslag. Det senaste var att höja lönen med 1000 rand under det första året och att företaget lovade att inte straffa enskilda arbetare för att ha deltagit i strejken. Vi krävde också att inte bara svarta skulle behöva använda stämpelklockan, men bolaget avvisade förslaget, säger Trevor Christians, generalsekreterare för det strejkande facket CSAAWU.

Vi krävde också att inte bara svarta skulle behöva använda stämpelklockan, men bolaget avvisade förslaget.
Trevor Christians, generalsekreterare för det strejkande facket CSAAWU

Enligt generalsekreteraren har företaget benhårt hållit fast vid sitt ursprungliga förslag på en åttaprocentig ökning, men erbjudit en ökning för de lägst betalda med 400 rand, motsvarande 255 kronor, i månaden. Att avhålla sig från disciplinära åtgärder, var dock inte tänkbart.

Foto: Emil Boss
Trevor Christians.
Foto: Emil Boss

Som en sista åtgärd föreslog då facket att överlåta processen helt och hållet till de statliga medlarna. Genom skiljedom skulle parterna då överge sin beslutanderätt och förbinda sig att respektera det beslut som medlarna kom fram till. För facket skulle det innebära att avblåsa strejken och återgå till arbetet.

– Företaget avvisade förslaget med hänsyn till att det skulle innebära en för stor risk för dem. Vi förstod då att företaget inte över huvud taget har något intresse av att lösa konflikten, säger Trevor Christians.

Ingen vill hamna i fängelse, men om du kastas i fängelse för fackliga rättigheter och en lön som går att leva på kan man inte vara rädd.
Trevor Christians, generalsekreterare för CSAAWU

På söndag ska facket möta medlemmarna och försöka hitta en ny väg framåt. Men innan dess finns andra akuta problem att hantera. I dag, fredag, är facket kallat till arbetsdomstolen i Kapstaden för att försvara sig mot den stämning som Robertson Winery riktat mot dem.

Företaget hävdar bland annat att fackmedlemmar hotat företagets chefer genom att sjunga hotfulla sånger om dem, samt även hotat strejkbrytare. Företaget har krävt att fackets ledning, däribland generalsekreteraren själv, strejkkommittén och fackombuden på Robertson Winery ska fängslas.

Facket bestrider att de gjort något olagligt.

– Ingen vill hamna i fängelse, men om du kastas i fängelse för fackliga rättigheter och en lön som går att leva på kan man inte vara rädd. Det kommer att slå tillbaka på dem själva. Det här är det sätt som de vita sydafrikanerna alltid haft. Det här är det förflutnas kamp mot framtiden. Det är vi som representerar framtiden, säger Trevor Christians.

Arbetaren har sökt Robertson Winery för en kommentar, men de har inte återkommit.