Utrikes

Fokus riktas mot staters inblandning i Jemen

Saudiarabiens utrikesminister Saud bin Faisal bin Abdulaziz Al Saud granskar ett dokument under ett arabiskt utrikesminstermöte i egyptiska Sharm el-Sheikh förra året. Saudiarabien och Egypten ingår i samma krigförande koalition i Jemen. Foto: Thomas Hartwell/TT

Kritiken mot Storbritanniens och USA:s stöd till och inblandning i den saudiledda koalitionens krigföring i Jemen växer. Men även kritiken mot Sveriges indirekta stöd.

Kritiken ökar mot USA:s och Storbritanniens direkta inblandning i Jemenkriget. Enligt tidningen The Guardian har båda länderna höga militära representanter närvarande i koalitionens ledningscentral i den saudiska huvudstaden Riyadh och tillgång till koalitionens lista över mål.

Men båda länderna har också omfattande pågående vapenhandel med det krigförande Saudiarabien. The Guardian skriver att sedan de saudiledda luftattackerna inleddes har Storbritannien sålt vapen för motsvarande närmare 40 miljarder svenska kronor. Vapen som enligt Amnesty International använts för angrepp på civila mål, däribland Läkare utan gränsers sjukhus. Amnesty har sedan i februari uppmanat världens länder, med Storbrittanien och USA särskilt utpekade, att upphöra med vapenhandeln.

– Det är skandalöst att stater fortsätter förse den saudiledda koalitionen med vapen, bland annat målsökande bomber och stridsflyg, trots otvetydiga bevis på att de vapnen används för att attackera sjukhus och andra civila mål, säger Philip Luther, kampanjdirektör på Amnesty International.

Det är skandalöst att stater fortsätter förse den saudiledda koalitionen med vapen.
Philip Luther, kampanjdirektör på Amnesty International

Men kritiken kan också riktas mot Sverige, som bland annat haft på gång att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. SR:s Ekot avslöjade 2014 att den svenska kontrollmyndigheten för vapenexport, ISP, gav klartecken till affären 2010, trots att Saudiarabien redan var inblandat i blodiga strider i Jemen.

– Allt detta strider definitivt mot syftet med det svenska förbudet mot vapen till länder som är i krig helt enkelt, sade professor Said Mahmoudi, professor i Internationell rätt vid Stockholms universitet, till SR.

I mitten av förra månaden visade en granskning av storbankernas investeringar, genomförd av biståndsorganisationen Diakonia, att de sju största bankerna samtliga investerat i företag som säljer vapen till Saudiarabien. Vapen som sedan använts i kriget.

”Den svenska lagstiftningen kring vapenexport måste skärpas så att vapen inte exporteras till diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter”, säger Penny Davies på Diakonia. Foto: Diakonia

– Det är ett väldigt flagrant exempel på investeringar i kontroversiell vapenexport som bankerna inte borde ha. Saudiarabien leder den här koalitionen och genomför militära bombningar som bryter mot krigets lagar och inte respekterar den humanitära rätten, säger Penny Davies, policyrådgivare på Diakonia.

Penny Davies anser att Sverige och de svenska bankerna måste ta ansvar för sin roll i konflikten.

– Bankerna borde ta fram fungerande riktlinjer mot den här typen av kontroversiell vapenexport, något de in har idag. I de fall där det finns har de i flera fall brutit emot dem. Men den svenska lagstiftningen kring vapenexport måste också skärpas så att vapen inte exporteras till diktaturer och länder som bryter mot mänskliga rättigheter, och där är Saudiarabien ett exempel, säger Penny Davies.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984