Utrikes

Larm om att kemiska vapen använts i Sudan

En bild, släppt av Amnesty International den 29 september, visar kroppar av människor som dödades i Jebel Marra i Darfur i Sudan i juni. Foto: Amnesty International/TT

Kemiska vapen kan ha använts mot civila i området Jebel Marra i Darfur. Amnesty beräknar att mellan 200 och 250 personer kan ha dödats i attacker sedan i januari. FN har inte kunnat bekräfta uppgifterna.

FN:s och Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor har nekats tillträde till Jebel Marra där attackerna uppges ha inträffat, enligt Herve Ladsous, chef för FN:s fredsbevarande insatser som mötte FN:s säkerhetsråd i tisdags, den 4 oktober.

Herve Ladsous uppger att FN endast har begränsat tillträde till Jebel Marra, vilket har förhindrat en effektiv övervakning och rapportering.

– Vi har inte stött på några bevis för att kemiska vapen har använts i området, säger han.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, bedömer att inga slutsatser kan dras utan ytterligare undersökningar.

Amnesty gick ut med uppgifterna den 30 september. Slutsatserna baseras på satellitbilder, foton och intervjuer med överlevare och rebeller, samt expertundersökningar av överlevandes skador.

Amnesty uppger att överlevande vittnat om tjock giftig rök och en kväljande lukt som av bränd plast och ruttna ägg i samband med de sudanesiska regeringsstyrkornas attacker. Bilder visar att civila fått svåra skador som sår och blåsor och att huden har fallit av. Överlevande berättar också om ögonproblem, svåra andningsproblem, kramper, röd urin, missfall, blodiga kräkningar och diarré.

Två oberoende experter på kemiska vapen har granskat uppgifterna och båda menar att de starkt tyder på att kemiska vapen har använts. Eftersom det inte finns prover från marken eller vapnen är det oklart vilket ämne som kan ha använts.

Sudan har undertecknat konventionen om kemiska vapen som förbjuder användning av sådana vapen.

Den sudanesiska regeringen förnekar att kemiska vapen ska ha använts mot civila och uppger att man kommer att samarbeta med OPCW som kommer att genomföra en undersökning.

Sudans justitieminister Awad Hassan Elnour sade i ett uttalande den 27 september att uppgifterna från Amnesty är “otillförlitliga, motsägelsefulla och ogrundade”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga