Utrikes

Vita hjälmarna aktuella för Nobels fredspris

Medlemmar ur Syriska civilförsvarsgruppen De vita hjälmarna bär sin döda arbetskamrat Ilias Mahmoud al-Tawee under hans begravningsceremoni i Douma, förort till Damaskus, i september förra året. Taweel dog i tjänst när han räddade offer för en beskjutning av staden. Foto: Feras Domy/TT

Syriens vita hjälmar kan det vara den mest populära kandidaten för Nobels fredspris hittills, enligt organisationen The Syria Campaign. De frivilliga räddningsarbetarna sätter sina liv på spel för att undsätta människor efter ändlösa bombräder i Syrien.

Frivilligkåren De vita hjälmarna , som på arabiska kallas al-Khawdah al-Bayda, består av vanliga syrier som arbetar timmar i sträck för att rädda civila ur raserade byggnader. Nu nomineras organisationen till mottagare av Nobels fredspris.

Nomineringen av De vita hjälmarna stöds av 133 organisationer och privatpersoner i Syrien och runt om i världen. The Syria Campaign har inrättat en webbplats för att bygga upp ett bredare stöd för nomineringen bland allmänheten.

Nomineringen presenterades efter en svår vecka för De vita hjälmarna då en av de mest kända av räddningsarbetarna – Khaled Omar Harrah – dödades under en räddningsinsats i Aleppo.

– Vi blev bedrövade och upprörda över nyheten om att Khaled Omar Harrah dödats i Aleppo, säger Amanda Pitt, talesperson för FN-organet Ocha.

Enligt Ocha representerar De vita hjälmarna det bästa av vad det innebär att vara en humanitär hjälparbetare.

Frivilligarbetarna vill inte gå med i någon av de stridande grupperna utan har i stället anslutit sig till Syriska civilförsvaret för att göra något meningsfullt.
Ole Solvang vid människorättsorganisationen Human Rights Watch

Khaled Omar Harrah blev en symbol för de syriska frivilligkrafterna när han i juni 2014 var med och räddade ett spädbarn som mirakulöst överlevt under rasmassorna av ett sönderbombat hus i Aleppo. Han arbetade i 14 timmar med att gräva vid den utbombade lägenhetsbyggnaden och hjälpaktionen blev särskilt uppmärksammad eftersom den fångades på film och lades upp på Youtube.

Omkring 60 000 syrier har räddats av De vita hjälmarna som också kallas Syriska civilförsvaret.

– Frivilligarbetarna vill inte gå med i någon av de stridande grupperna utan har i stället anslutit sig till Syriska civilförsvaret för att göra något meningsfullt, säger Ole Solvang vid människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Han besökte nyligen frivilligkårens kontor och säger att De vita hjälmarna inte enbart arbetar med sök- och räddningsinsatser.

– De har nu två grupper som arbetar med odetonerad ammunition, främst splitterbomber.

Odetonerade splitterbomber skadar barn och andra som plockar upp dem, och utgör också en fara för dem som arbetar med att plocka bort dem.

De vita hjälmarna hjälper även organisationer som Human Rights Watch att dokumentera vilka vapen som används i konflikten där mer än 250 000 människor har mist livet och miljoner människor drivits på flykt. Det har också lett till att Syriska civilförsvaret krävt att FN:s säkerhetsråd ska förbjuda användningen av oljefatsbomber, som dödar civila urskillningslöst.

Ole Solvang berättar att bomber släpps från plan som återvänder fem eller tio minuter senare för att släppa fler, när Syriska civilförsvaret eller andra människor kommit dit för att hjälpa skadade.

– Det är verkligen svårt att inte dra slutsatsen att de handlar om avsiktliga attacker mot civila, säger han.

De vita hjälmarna har kanske det farligaste jobbet i världen.

Nomineringen av de vita hjälmarna stöds bland annat av Syrian Nonviolent Movement, the Union of Medical Care and Relief Organizations, Christian Aid och Islamic Relief UK.

Vem som tilldelas Nobels fredspris meddelas i början av oktober.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp