Inrikes

Brandman drabbades av hjärtinfarkt – sparkades

Efter en hjärtinfarkt får brandmän inte rök- och kemdyka – en insats som ytterst sällan är aktuell. Foto: Frida Winter/TT

Först fick han hjärtinfarkt sedan besked om uppsägning, det efter 40 års trogen tjänst som brandman. Nu drar Kommunal Bohus Räddningsförbund inför rätta. Fallet är principiellt viktigt eftersom det rör huruvida arbetsköpare ska kunna sparka personal till följd av tidigare sjukdom.

En 58-årig brandman, som arbetar på Kungälvs brandstation, har med bara sju år kvar till pension fått sparken. Bakgrunden är att han råkade ut för en hjärtinfarkt förra året.

När han kom tillbaka till arbetet efter några månaders sjukskrivning och rehabilitering klarade han fystestet utan problem, men sedan kom kallduschen – arbetsköparen, Bohus Räddningsförbund, sade upp honom. Det efter att han varit på arbetsplatsen i 40 år.

Arbetsköparen hänvisar till att de måste ta sitt arbetsmiljöansvar och att brandmannen i ett läkarutlåtande fått direktiv om att han inte får rök- eller kemdyka. De anser sig inte heller kunna ge honom andra arbetsuppgifter då arbetsplatsen är liten.

Fackförbundet Kommunal stämmer nu, efter oenighet i central förhandling, arbetsköparen inför Arbetsdomstolen och kräver 150 000 kronor i skadestånd. Ulla-Britt Ek, vid räddningstjänstens personalenhet, uttrycker förvåning över att facket vill driva fallet rättsligt

– Vi tycker att vi har hanterat det här på ett helt korrekt sätt, säger hon till tidningen Kommunalarbetaren.

Vi är mycket oroade över de generella konsekvenserna av att arbetsgivare ska kunna säga upp för att någon blir sjuk eller får en diagnos.
Mario Gavran, ombudsman för Kommunal

Mario Gavran, ombudsman för Kommunal, håller inte med. Han säger att förbundet är mycket oroat över att en arbetsköpare tar till uppsägning i stället för dialog.

– Vi tycker att det är djupt olyckligt. Och vi har olika bild av vad det är man uppfyllt och inte uppfyllt. Innan man tar till såhär drastiska åtgärder finns det lagar och regler där det står klart och tydligt hur man ska arbetsanpassa, säger han till Arbetaren.

– Självklart är vi införstådda med att det kan vara svårt att omplacera på en liten arbetsplats, men vi är mycket oroade över de generella konsekvenserna av att arbetsgivare ska kunna säga upp för att någon blir sjuk eller får en diagnos.

Mario Gavran har kontakt med den berörda brandmannen som fortsatt är i tjänst men som självklart är orolig över sin anställning.

– Han har varit brandman sedan 1977, först på deltid men sedan 1995 på heltid. Bara det säger lite om hans erfarenhet och stora yrkeskunnighet. Procentuellt sett är det en mycket liten del av arbetsuppgifterna som handlar om rök- och kemdyk.

Fredrik Rothoff, arbetskamrat till den uppsagda brandmannen och därtill arbetsplatsombud, har erbjudit sig att utföra rökdykningen och låta kollegan ta plats bakom ratten i de sällsynta fall det behövs. Han påpekar också att hans kollega klarar precis alla andra arbetsuppgifter.

– Jag har pratat med ett femtontal brandstationer och varenda en har haft anställda som fått olika skador, men där har arbetsgivaren löst det och de har fått andra arbetsuppgifter, säger Fredrik Rothoff till Kommunalarbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984