Utrikes

Dubblad fiskkonsumtion stort miljöproblem

Ruttnande bifångst efter räkfiske. Nästan en tredjedel av världens kommersiella fiskbestånd utsätts för ett fiske som inte är biologiskt hållbart, enligt FAO. Foto: NOAA/Wikimedia Commons

Den globala konsumtionen av fisk är rekordhög – i genomsnitt äter varje person numera 20 kilo fisk om året. Utvecklingen medför stora hållbarhetsproblem, konstaterar FN:s livsmedelsorganisation FAO i en ny rapport.

Den nya rapporten från FAO visar att konsumtionen av fisk har fördubblats sedan 1960-talet. En stor del av ökningen beror på att vi äter allt mer odlad fisk – hälften av den fisk som konsumeras är numera odlad.

Många miljoner människor lever på fiske och i världens utvecklingsländer utgör exporten av fisk en mycket viktig inkomstkälla.. Enligt FAO var intäkterna för exporten av fisk i dessa länder högre än de sammanlagda inkomsterna för export av kött, ris och tobak.

Samtidigt visar rapporten att en mycket stor del av den fångade fisken går förlorad i många fattiga länder på grund av brist på bland annat kylrum och dåliga transportförhållanden. Globalt beräknas upp till 27 procent av fisken gå förlorad från att den fångats till att den ska konsumeras.

Nästan en tredjedel av världens kommersiella fiskbestånd utsätts för ett fiske som inte är biologiskt hållbart, enligt FAO.

Ett av FN:s nya hållbara utvecklingsmål syftar till att hav och marina resurser ska nyttjas på ett mer hållbart sätt. Målet är åtgärder ska vidtas för att få ett slut på överfiske och illegalt fiske – och öka möjligheterna för människor att livnära sig på ett hållbart fiske.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984