Inrikes

Strejk att vänta i tvätteriindustrin

Enligt IF Metall ligger genomsnittslönen i tvätteribranschen på 22 599 kronor i månaden. Bild från Berendsen tvätteri i Eskilstuna, där man tvättar kläder och textilier från sjukvård och landsting i hela Mellansverige. Foto: Angelica Karlsson/TT

Natten mellan torsdag och fredag löper 1 600 tvätteriarbetares kollektivavtal ut ut. Överläggningar pågår i skrivande stund mellan det kollektivavtalsslutande facket IF Metall och Innovations- och kemiarbetsgivarna, Ikem – men risken är stor att det blir konflikt. IF Metall kräver garanterade löneökningar för de tvätterianställda på sju kronor i timmen efter ett anställningsår och ytterligare 7 kronor efter […]

Natten mellan torsdag och fredag löper 1 600 tvätteriarbetares kollektivavtal ut ut. Överläggningar pågår i skrivande stund mellan det kollektivavtalsslutande facket IF Metall och Innovations- och kemiarbetsgivarna, Ikem – men risken är stor att det blir konflikt.

IF Metall kräver garanterade löneökningar för de tvätterianställda på sju kronor i timmen efter ett anställningsår och ytterligare 7 kronor efter två år. Motparten, Innovations- och kemiarbetsgivarna, är starkt kritiska till kravet och betecknar det som ett steg mot tarifflöner, något som de avvisar.

Många medlemmar ligger kvar på löner nära lägstalönen. Vi har under flera år försökt jobba fram lönesystem som leder till löneutveckling.
Anna Gustafsson, avtalsansvarig på IF Metall, till Dagens Arbete

– Många medlemmar ligger kvar på löner nära lägstalönen. Vi har under flera år försökt jobba fram lönesystem som leder till löneutveckling. Det har inte fungerat ute på företagen, säger Anna Gustafsson, avtalsansvarig på IF Metall, till Dagens Arbete.

Enligt IF Metall ligger genomsnittslönen i tvätteribranschen på 22 599 kronor i månaden, och som vi tidigare rapporterat om i Arbetaren är arbetsskador och sjukskrivningar vanliga i branschen.

Men arbetsköparnas företrädare uppger att de inte är villiga att tillmötesgå facket krav.

– Vi har en gemensam vilja att utveckla lönesystemen ute på företagen. IF Metalls krav riskerar att slå sönder det arbete med lönesystem som görs ute på företagen, säger Innovations- och kemiarbetsgivarnas biträdande förhandlingschef Henrik Stävberg till Dagens Arbete.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp