Utrikes

Tusentals minderåriga strandsatta i Grekland

Sexåriga Yesa från Syrien håller i en drake han tillverkat av några trasiga tältpinnar, strandsatt i ett temporärt grekiskt flyktingläger vid den makedonska gränsen. Foto: Gregorio Borgia/TT

Sedan västra Balkanrutten stängdes sitter tusentals flyktingar på väg till centrala och norra Europa fast vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Många av dem är ensamkommande barn som löper stor risk att utsättas för trakasserier och att bli utnyttjade.

Enligt en rapport som presenterades den 31 maj av Rädda barnen har fler än 1,2 miljoner flyktingar gett sig av mot Europa sedan 2015. Flyktingströmmen har inte varit så stor sedan efter andra världskriget. De flesta människor kommer från konfliktdrabbade länder som Syrien, Sudan, Afghanistan, Somalia och Eritrea.

Situationen har förvärrats sedan i början av februari när flera länder i Europa införde begränsningar för flyktingar. Sedan vägen via Balkan stängdes i mars ökade antalet strandsatta flyktingar i Grekland till 57 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. FN-organet beräknar att över 30 procent av flyktingarna är minderåriga.

Kiki Petrakou, som arbetar för den statliga organisationen National Center for Social Solidarity i Grekland som slussar minderåriga till särskilda boenden runt om i landet, säger att antalet unga som de ska ta hand om har mångdubblats. Mellan januari och mars handlade det om 1 210 minderåriga medan det endast var 328 under samma period 2015.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar