Inrikes

Sjöbefälen: ”Vi ser det som strejkbryteri”

Trafiken med sightseeingbåtar har fortsatt även efter att sjöbefälens strejk trätt i kraft, eftersom arbetsköparna valt att kontraktera egenföretagare för att upprätthålla trafiken. Foto: Hasse Holmberg/TT

Sjöbefälsföreningen, som gick ut i strejk natten mot tisdagen, anklagar arbetsköparna för strejkbryteri. Men arbetsköparorganisationen Almegas representant svarar med att kalla strejkbryteri för ett ”hittapåbegrepp”.

Sacoförbundet Sjöbefälsföreningen befinner sig sedan i tisdags i konflikt med motparten på arbetsköparsidan angående det nya branschavtalet. Sjöbefälen vill ha ett avtal byggt på tarifflöner, medan arbetsköparna kräver individuell lönesättning.

Sightseeingbåtar i Stockholms vatten är bland de fartyg som omfattas av sjöbefälens strejk. Men trafiken med dessa har fortsatt även efter att strejkvarslet trätt i kraft, eftersom arbetsköparna valt att kontraktera egenföretagare för att upprätthålla trafiken.

– Vi ser det som strejkbryteri, att man kringgår strejken, säger Sjöbefälsföreningens vd Mats Jäderland till Arbetaren.

Arbetsköparorganisationen Almega Tjänsteföretagen anser dock inte att det är en relevant invändning mot deras agerande.

– Det finns inga regler kring strejkbryteri. Det är ett hittapåbegrepp. Så fort företag gör något för att begränsa skadeverkningarna blir vi anklagade för strejkbryteri, säger Almega Tjänsteföretagens förbundsdirektör Stefan Koskinen till tidningen Arbetet.

Sedan den så kallade Åkarpslagen, som var till för att skydda strejkbrytare, avskaffades 1938 saknas det i Sverige arbetsrättslagstiftning som berör strejkbryteri. Men det har sedan 1900-talets förra hälft i regel ansetts mycket kontroversiellt att som arbetsköpare ta in strejkbrytare, eftersom bråken runt strejkbryterier ofta lett till fördjupade konflikter.

Uttalandena får stå för Stefan Koskinen. Det säger mer om dem egentligen.
Mats Jäderland, vd för Sjöbefälsföreningen

Mats Jäderland suckar när Arbetaren frågar hur han ser på Almega Tjänsteföretagens hållning.

– Uttalandena får stå för Stefan Koskinen. Det säger mer om dem egentligen, säger han.

Till följd av Almega Tjänsteföretagens agerande valde Sjöbefälsföreningen på torsdagen att utvidga sitt varsel. Det nya varslet omfattar bolaget Strömmas underentreprenörer och börjar gälla från och med midnatt den 26 april.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga