”Problemet är större än bara Barbaros Leylani”

Det är inte första gången Turkiska Riksförbundets vice ordförande gjort kontroversiella uttalanden. Nu får han lämna sina uppdrag för förbundet efter sitt rasistiska hattal mot armenier i Stockholm i lördags. Dessutom är han anmäld för hets mot folkgrupp av flera instanser som menar att hetsproblematiken mot minoriteter inte handlar om en enskild person.

Inrikes
Barbaros Leylani har representerat Turkiska Riksförbundet i flera sammanhang. I måndags avgick han från posten som vice ordförande.
Skärmavbild från ett Youtubeklipp

Konflikten mellan Azerbajdzjan och den armeniska utbrytarregionen Nagorno-Karabach har återigen blossat upp. Hittills i april ska uppemot 90 människor ha dödats. I lördags genomförde azerer på platser i flera länder, däribland i Stockholm, stödmanifestationer för Azerbajdzjan.

”Det är dags att enas! Det räcker! Låt dem se dessa flaggor med måne och stjärna. Turken vaknar! Armeniska hundar bör akta sig! Död åt armeniska hundar! Död! Död! Död!”

Så uttryckte sig Turkiska Riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani i ett tal på Sergels torg på lördagen. Leylani talade inför en jublande publik, vilken kan tilltalade med ”mina kära raskamrater”.

”Vi bör visa skandinaverna vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet rinna!”
Barbaros Leylani, före detta vice ordförande för Turkiska Riksförbundet, i sitt tal på Sergels torg den 9 april 2016

Han fortsatte: ”Fosterländer kan inte delas. Den turkiska rasen kommer att enas! Jag säger detta, kanske räcker inte mitt liv till, men om gud vill kommer våra barn och barnbarn att skapa den turkiska enigheten. Det är dags för de turkiska staterna att enas! Jag tackar alla deltagare. Det här är vår plikt. Vi bör visa skandinaverna vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet rinna!”

I måndags kom beskedet att Barbaros Leylani får lämna Turkiska Riksförbundet och sina uppdrag där med omedelbar verkan, på grund av innehållet i det tal han höll.

På förbundets hemsida skriver han dock i ett uttalande att han är missförstådd och i ett uttalande till TV4 försvarar sig Leylani med att talet inte var förberett eller nedskrivet på papper.

På Turkiska Riksförbundet säger man sig ta avstånd från Leylanis uttalanden.

– Det han sade är inget som följer våra stadgar, vi tar avstånd från hans snack. Han var där i egen person och inte som representant för Turkiska Riksförbundet. Vi är chockade över hans uttalanden, säger Yasin Ipek, sekreterare för förbundet, när Arbetaren når honom på måndagen.

Vi hade sagt till honom att det inte får hända en gång till att han gör oacceptabla uttalanden.
Yasin Ipek, sekreterare för Turkiska Riksförbundet

Vad är det framför allt ni vänder er emot i hans tal?

– De rasistiska saker han sade och saker om att döda armenier. Det är inte acceptabelt. Vi tar avstånd från rasism och våld.

Enligt Yasin Ipek är det inte första gången förbundet har varnat Barbaros Leylani.

– Vi hade sagt till honom att det inte får hända en gång till att han gör oacceptabla uttalanden.

Men samtidigt låter ni Leylani själv i ett långt uttalande på er hemsida skriva att han blivit missförstådd. Varför då?

– Han bad om att få förklara sig och själv få säga att han lämnar sina uppdrag. Det viktigaste nu är att han lämnar förbundet.

Yasin Ipek säger att förbundet har för avsikt att kontakta Armeniska Riksförbundet och be om ursäkt för det inträffade, något som dock ännu inte på tisdagseftermiddagen hade skett.

– Nej, vi har inte hört något. Inte än i alla fall, säger Garlen Mansourian, ordförande för Armeniska Riksförbundet, som polisanmält Leylani för hets mot folkgrupp.

Det är precis samma retorik som användes för 100 år sedan när man hetsade upp turkiska medborgare mot den armeniska befolkningen.
Garlen Mansourian, ordförande för Armeniska Riksförbundet

Garlen Mansourian uttrycker stor oro inför de uttalanden Barbaros Leylani gjort.

– Jag väljer att försöka se det som en enskild persons extrema åsikter som inte försvaras av de andra i Turkiska Riksförbundet. Men det är väldigt oroväckande och väcker starka känslor hos armenier. Det är precis samma retorik som användes för 100 år sedan när man hetsade upp turkiska medborgare mot den armeniska befolkningen. Det är skrämmande att höra att dessa tankegångar finns kvar 2016, säger han.

Leylani har försvarat sig med att han höll talet oförberett, samtidigt var det en stor folksamling där som hejade på honom. Vad tänker du om det?

– Det är ingen ursäkt att han inte hade förberett sig, snarare gör det saken ännu värre. Det pekar på att han talade rakt utifrån sina tankar. Jag försöker tänka positivt och vill tro att de som var där och jublade gjorde det för att de blev tagna i stundens hetta och att de inte hade agerat så om de tänkt sig för.

Garlen Mansourian säger att förbundet i nuläget inte kommer att agera mer än genom den polisanmälan som redan gjorts, men hoppas att de genom dialog ska kunna lösa konflikten med Turkiska Riksförbundet.

Även den svensk-turkiske debattören Murat Kuseyri har tillsammans med flera föreningar, däribland Kurdiska Kvinnorådet Amara och Kurdiska demokratiska samhällscentret, anmält Barbaros Leylani och hela Turkiska Riksförbundet till Justitiekanslern för hets mot folkgrupp.

De skriver i sin anmälan att Turkiska Riksförbundet de senaste sju åren uttryckt sig hatiskt mot assyrier, kurder och armenier i Sverige.

– Vi har anmält Barbados Leylani flera gånger. Att Turkiska Riksförbundet inte skulle stå bakom honom stämmer inte. Han har de två senaste åren varit deras representant i SIOS, samarbetsorganet för etniska organisationer i Sverige. Vid manifestationen i lördags presenterades han som förbundets vice ordförande, säger Murat Kuseyri.

Turkiska Riksförbundet har hela tiden vetat om hans åsikter, men de har valt att blunda.
Murat Kuseyri, svensk-turkisk debattör

Föreningarna som står bakom anmälan menar att problemet i själva verket är större än den enskilda personen Barbaros Leylani.

– Turkiska Riksförbundet har hela tiden vetat om hans åsikter, men de har valt att blunda. I själva verket för att många av dem delar hans åsikter. Hela förbundet fungerar som en lobbyorganisation för den turkiska staten och ägnar sig aktivt åt att provocera turkar mot minoriteter, säger Murat Kuseyri.

Arbetaren har sökt Barbaros Leylani för en kommentar, dock utan framgång.