Hovrätten kan skärpa nazistdomar

Förra veckan hölls rättegång i Svea hovrätt i målet mot två av de nazister som i våras dömdes för misshandeln av en man i centrala Uppsala sommaren 2013. Både åklagarsidan och försvaret hade överklagat tingsrätts­domarna om skyddstillsyn och samhällstjänst.

Inrikes
SMR delar ut flygblad i Uppsala i augusti 2013. Strax därpå misshandlas mannen med ryggen mot kameran grovt. Minst två av nazisterna på bilden deltog även i aktionen i Åkersberga norr om Stockholm den 7 mars, då en en 55-åring misshandlades.
Foto: Joakim Medin/Arkivbild

I onsdags förra veckan prövade hovrätten tingsrättens dom mot två av de tre nazister från Svenska Motståndsrörelsen, SMR, som i augusti 2013 misshandlade en man på öppen gata i Uppsala.

Arbetaren bevakade tingsrättsförhandlingen i våras och har tidigare rapporterat om att de båda nazisterna, Mattias Glad och Oscar Bergström, dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 respektive 70 timmar på grund av sin förhållandevis låga ålder vid tidpunkten för gärningen.

Den tredje nazisten, 23-åriga Theodor Nordenadler, som av tingsrätten dömdes till tre månaders fängelse hade valt att inte överklaga sin dom.

Försvarsadvokaterna yrkade, inför Svea hovrätt, på att deras klienter skulle frias helt och menade att åklagaren inte lyckats bevisa att de deltagit i misshandeln.

Åklagaren, Magnus Berggren, som även han överklagade Uppsala tingsrätts dom menade dock att det genom att målsäganden pekat ut samtliga åtalade samt genom det omfattande film- och bildmaterialet från händelsen är styrkt att Glad och Bergström gjort sig skyldiga till brottet. Han vill att hovrätten skärper straffpåföljden.

– Min utgångspunkt är att straffen ska höjas. Jag bedömer straffvärdet till runt sex månaders fängelse, och även att de var unga då de utförde gärningen så bör de åtminstone få tre till fyra månaders fängelse, säger Magnus Berggren till Arbetaren.

Både Mattias Glad och Oscar Bergström är dömda till fängelse för att ha deltagit i SMR:s attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december 2013, domar som hovrätten även under onsdagen hade att pröva. Glad återkallade dock under förhandlingen sin överklagan av den domen.