Bussförare som vägrade rasism – i AD idag

De syndikalistiska bussförare som vägrade att köra runt med Sverigedemokraternas rasistiska valpropaganda 2014 ska upp i Arbetsdomstolen i dag. Arbetsköparna kräver ett skadestånd på 100000 kronor.

Inrikes
Sara Westberg, bussförare tillhörande SBSS, är en av de förare som vägrade köra bussar med Sverigedemokraternas rasistiska valpropaganda 2014.
Foto: Axel Green

I dag börjar huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen, AD, mellan fackföreningen Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Storstockholm, SBSS av SAC Syndikalisterna, och arbetsköparorganisationen Sveriges Bussföretag.

Det var under sensommaren 2014 som sektionen vägrade köra bussar med Sverigedemokraternas valpropaganda inför riksdagsvalet och satte de bussar som hade reklamen på sig i blockad. Keolis och Sveriges Bussföretag svarade med att stämma facket inför AD och kräva skadestånd på 100 000 kronor.

– Det visar att de är rädda för oss syndikalister, men egentligen gör de oss bara en tjänst. Vi kommer synas mer och visa att vi faktiskt gör något åt problemen, sade Sara Westberg, bussförare tillhörande SBSS, till Arbetaren när beskedet om stämningen kom.

Sveriges Bussföretag anser att SBSS bröt mot reglerna genom att inte varsla sju arbetsdagar i förväg och att blockadvarslets omfattning var otydligt. Enligt arbetsköparorganisationen handlar stämningen enbart om att rätt ska vara rätt. 

SBSS hävdar å sin sida att det var nödvändigt att omedelbart sätta igång stridsåtgärderna eftersom blockaden annars hade varit verkningslös. Enligt medbestämmandelagen är en sådan möjlighet tillåten.

SAC Syndikalisterna anser att det var en arbetsmiljörisk för förarna att tvingas köra runt med bussar med rasistiska budskap. Facket menar att den politiska propagandan skapade oro och utgjorde ett hot mot förare, resenärer och de romer som den hetsade mot.

– Om Arbetsdomstolen går på Keolis och Sveriges Bussföretags linje är det en förlust för alla som tar ställning mot rasism, hot och dålig arbetsmiljö på arbetsplatsen, säger John Nordmark, facklig samordnare för  SAC Syndikalisterna.