Gruvarbetare i Sydafrika rustar för strejk

Sydafrikas gruvindustri har på senare år skakats av konflikter. Nu har landets näst största gruvfack AMCU röstat för en strejk inom guldsektorn. Det sedan arbetsköparna konsekvent vägrat gå med på en minimilön som går att leva på.

Utrikes
Gruvarbetare i South Deep-guldgruvan söder om Johannesburg. Här arbetar gruvarbetarna 2,4 kilometer under jordytan, i tolvtimmarsskift.
Foto: Themba Hadebe/TT

I söndags röstade över 5 000 medlemmar i Sydafrikas näst största gruvfack Association of Mineworkers and Construction Union, AMCU, medelst handuppräckning för att gå ut i strejk. Arbetarna i landets guldgruvor har länge utkämpat en lönestrid med arbetsköparna och kräver en minimilön på 12 500 rand i månaden, motsvarande cirka 7 500 svenska kronor. Det är mer än en fördubbling av dagens 5 800 rand.

– I dag har medlemmarna i AMCU enats på ett överväldigande sätt om att vi är beredda att gå ut i strejk i kampen för löner som det går att leva på, sade fackets ordförande Joseph Mathunjwa vid en pressträff i Carletonville väster om Johannesburg efter omröstningen.

Förhandlingarna mellan parterna inleddes den 22 juni men har inte lett någonstans för AMCU, som representerar närmare 40 procent av de runt 100 000 arbetarna som berörs. Facket vägrar att vika ned sig och gå med på en löneförhöjning på motsvarande 700 kronor i månaden.

Dessutom finns det, som Arbetaren rapporterade om i augusti, uppgifter om att arbetsköparna inom guldindustrin stulit motsvarande 8 miljarder kronor från gruvarbetarna i utebliven övertidsersättning. Parallellt med lönekravet driver AMCU frågan om återbetalning av de obetalda ersättningarna.

I början av oktober undertecknade det största gruvfacket National Union of Mineworkers, NUM, tillsammans med de mindre facken UASA och Solidarity ett avtal med arbetsköparna AngloGold och Harmony. Avtalet är treårigt och innebär en löneökning på mellan 13 och 17 procent för instegsarbetare och 6 procent för gruvarbetare och hantverkare. Men AMCU vägrade att skriva under.

– NUM ses fortfarande som det svarta fåret av arbetarrörelsen, efter Marikana-händelserna 2012. Det är inte bara så att arbetarna inte känner sig representerade utan även utsålda av NUM. Inom platinaindustrin har de nästan inga medlemmar kvar och de tappar också många inom guldindustrin till AMCU, säger Agnes Nygren som arbetar som kommunikatör för Afrikagrupperna på plats i Sydafrika.

Datum för AMCU:s strejk är dock inte satt ännu. Men Joseph Mathunjwa varnade i sitt tal till medlemmarna vid omröstningen för att en strejk skulle kunna splittra facket om den förläggs före semestern i december, då många arbetare traditionsenligt återvänder till sina hemprovinser.

Agnes Nygren är också hon osäker på om det vore ett smart drag med en strejk nu då industrin hotas av arbetsbrist och uppsägningar. Dessutom har Sydafrika en regel om att det strejkande facket måste organisera 51 procent av arbetskraften för att en strejk ska vara laglig. AMCU hävdar att de har det medan guldproducenterna är av motsatt uppfattning.

– AMCU är progressiva, men det här kanske mer är ett hot – om än ett hot som tas på allvar. Men facket har ju tidigare gått ut i vilda strejker, säger hon.

– Min uppfattning är att solidariteten med gruvarbetarna i samhället i stort är ganska liten. Det fokuseras mest på oron över landets ekonomi och valutans värde.

Gruvindustrin, som står för cirka 7 procent av hela Afrikas ekonomi, dras med sjunkande råvarupriser, stigande kostnader och konflikter mellan fack och arbetsköpare. Förra året pågick det en fem månader lång strejk inom platinasektorn – den längsta strejken i Sydafrikas gruvhistoria – vilken anfördes av AMCU.

Elize Strydom, chefsförhandlare för arbetsköparna inom guldindustrin uttryckte i ett pressuttalande oro efter AMCU:s strejkomröstning.

– Det här blir naturligtvis förödande i den meningen att ingen har råd med en strejk. Jag tror guldsektorn är i en mer utsatt situation än platinasektorn var när den drabbades av en femmånaders strejk förra året. Det kommer att bli en djupt beklaglig situation för alla, sade hon.