Inrikes

Syndikalister varslar om strejk på 8 mars

SAC Syndikalisternas kongress 2015 hölls i Gävle i helgen. Foto: Jan Abrahamsson

Under den gångna helgen hölls SAC Syndikalisternas 31:a kongress i Gävle. En av de saker som beslutades var att organisationen kommer att varsla om strejk på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Det för att sätta fokus på lönegapet mellan kvinnor och män.

SAC Syndikalisterna kommer att varsla om strejk på internationella kvinnodagen den 8 mars. Det beslutades på organisationens kongress i Gävle i helgen.

Sedan 20 år tillbaka ligger kvinnors löner i snitt 17 procent lägre än männens, enligt Statistiska centralbyrån. SAC har de senaste åren drivit frågan om att kvinnolönerna måste upp till samma nivå.

– Kvinnors och mäns arbete värderas olika. Det syns framför allt i löneskillnaderna mellan yrken som är könade, säger Jonna Jensen i SAC:s kvinnokommitté till Arbetaren.

Hon påpekar att ett av syftena med strejken är att sätta fokus på kvinnofrågans koppling till klasskampen.

Vilken effekt skulle det få om nästan alla kvinnor i Sverige strejkade på 8 mars?

– Jag tror arbetsköparna skulle bli nervösa, när de ser hur många det faktiskt handlar om. Och jag tror att stödet skulle bli stort.

Vad är den viktigaste åtgärden för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden?

– Det allra viktigaste är att enas och stötta varandra i kampen för jämställdhet. En kvinnostrejk är ett sätt att hitta tillbaka till en sådan gemenskap. Det är viktigt att alla män också är med och stöttar en kvinnostrejk på 8 mars.

Kvinnostrejker har genomförts tidigare. Den som hade störst uppslutning i modern tid var den ”kvinnoledighetsdag” som 1975 genomfördes på Island. 90 procent av alla arbetande kvinnor deltog.

Den feministiska vågen på ön bidrog också till att Island fick världens första folkvalda kvinnliga statsöverhuvud 1980, då Vigdís Finnbogadóttir valdes till president.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984