Grekisk miljökamp i skuggan av krisen

Guldutvinningen i Skouries i Grekland är ett av de projekt som eskalerat i samband med att landet tvingats genomgå de hårda nedskärningarna till följd av Trojkans åtstramningspaket. Julia Lindblom berättar om hoten mot miljön – och om motståndet.

Kultur
Hellas Golds byggarbetsplats. Forskare från Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki varnar för att guldutvinningen kommer att orsaka permanenta skador på det känsliga ekosystemet och påverka såväl fiske som jordbruk i Halkidiki.
Foto: Julia Lindblom

Vi har lämnat Ierissos och är på väg upp i bergen. Bilens fönsterrutor är nedvevade och en frisk vind slår mot ansiktet. Vägen bär till Skouries och berget Kakavos som ligger i Halkidiki i nordöstra Grekland. Jag får frågan om jag har med mig mitt pass, det är så vanligt med poliskontroller här uppe, och när jag skakar på huvudet får jag en lätt tillrättavisande blick av föraren. Utanför är himlen klarblå och när jag frågar vilken sorts träd det är som passerar längs med vägen får jag veta att det är bokar. 

För några år sedan fanns inte den här motorvägen. Niki som sitter bredvid mig berättar att på bara ett år har de återstående träden kommit allt längre bort från diket. 

– För ett år sedan skulle du ha kunnat sträcka ut handen här och röra vid dem. Nu finns de inte längre. Det räckte inte med att de byggde en motorväg, också marken runtomkring den har skövlats. 

De urgröpta motorvägarna i bergen är konsekvensen av att det kanadensiska gruvbolaget Eldorado Gold tillsammans med ett av Greklands största byggföretag, Aktem, köpt upp skogsmarken i Halkidiki. Här ska nu byggas guldgruvor och två fabriker för utvinning av mineraler. Dessutom planerar Eldorado att tömma bergen på färskvatten för att utveckla den underjordiska gruvverksamheten. Detta får förödande konsekvenser på miljön. Planerna är inte begränsade till enbart Halkidiki, utan berör även andra delar av regionerna Makedonien och Trakien.  

Metoden för utvinningen av guldet, som på engelska kallas flashmelting, är farlig. Dricksvattnet förorenas och den alltmer utbredda skogsskövlingen ökar risken för översvämningar i området. Forskare från Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki varnar för att guldutvinningen kommer att orsaka permanenta skador på det känsliga ekosystemet och påverka såväl fiske som jordbruk i Halkidiki. Projektet att bygga guldgruvor i Skouries innebär en ekologisk social katastrof ifall det i sin helhet genomförs. Just nu är det under konstruktion och senast år 2018 beräknar Hellas Gold, som är Eldorados dotterbolag, att fabrikerna ska vara klara. 

Allt sedan 2006, då Hellas Golds planer blev offentliga, har lokalbefolkningen i Halkidiki organiserat sig och kämpat för att stoppa gruvbygget. Det är en kamp som pågått i nästan tio års tid och som varje dag fortsätter att mobilisera ett växande motstånd. Det är i anslutning till en demonstration som det transnationella nätverket Beyond Europe valt att lägga sitt sommarläger på stranden intill Ierissos. Här samlas hundratals aktivister från hela Europa för att under några dagar diskutera och dela erfarenheter. Demonstrationen som aktivisterna tillsammans med lokalbefolkningen genomför är den första på flera månader – och den har redan gett resultat.

Dagen innan vi åker upp i bergen får vi veta att Syrizas miljöminister Panos Skourletis under morgonen beslutat att dra in licensen för Hellas Gold. Villkoret för att de ska få tillbaka den är att de efter ett år ska kunna redovisa för hur guldutvinningen går till. Testerna företaget tidigare använt för att auktorisera projektet har gjorts i Finland och inte i marken i Halkidiki, något som gör det möjligt för Syriza att på legal väg ogiltigförklara licensen.

Trots beskedet om byggförbud har arbetet fortsatt som vanligt under dagen.

Bilen stannar till och vi går den sista biten till fots. Polisbilar står parkerade strax intill ingången och det gröna stängslet höjer sig högt över våra huvuden. Här finns säkerhetskameror som följer förbipasserandes minsta rörelser och överallt sitter skyltar uppsatta som varnar utomstående för att beträda området.

Senare på kvällen i den intilliggande byn Megali Penagia träffar jag Thanasis, Dimitris och Steven. De går alla på gymnasiet och två av dem är från Polygyros, en stad som ligger några mil bort från byn där vi befinner oss. De berättar om hur lokalorganiseringen i Halkidiki fungerar. I ett tiotal byar finns kommittéer som varje vecka håller möte. Varje månad sker också ett större koordineringsmöte där folk från alla kommittéerna samlas och platsen för detta skiftar. Men kommittéer finns även i storstaden Thessaloniki några timmar därifrån. När jag frågar dem vad de tänker om Syrizas besked skakar Thanasis på huvudet och suckar.

– Syriza stödde rörelsen innan valet i januari, men också för att få röster. Efter valet försökte Syriza till viss del manipulera rörelsen, de ville institutionalisera motståndet och göra det legalt. Den 15 februari, när den första demonstrationen skedde under den nya regeringen, blockerade polisen alla vägar i bergen på en gång och var oerhört våldsam. 

Gruvverksamhet har förekommit i Kassandragruvorna i liten skala i hundratals år. Genom åren har ägandet av gruvorna skiftat. 

I december 2003 överlät det dåvarande gruvbolaget TVX Gold gruvorna för 11 miljarder euro till den grekiska staten. Samma dag såldes de vidare till det nybildade företaget Hellas Gold, ett dotterbolag till kanadensiska Eldorado Gold, utan vare sig någon som helst föregående bedömning eller offentlig upphandling. Lagen säger att om ett gruvbolag äger ett område har det äganderätt också till dess mineraler – dessutom är någon som helst aktivitet som stör gruvdriften förbjuden. Skouries urskogar har på några få år förvandlats till ett månlandskap. 

Guldutvinningen i Skouries är ett av de projekt som eskalerat i samband med att Grekland undergått hårda nedskärningar till följd av Trojkans åtstramningspaket. År 2011 såldes en mängd offentliga resurser ut och privatiserades; stränder, hamnar, järnvägar och vatten. Som med många andra företag kommer inga av Hellas Gold intäkter att återinvesteras i den grekiska staten. Enligt en färsk rapport från den nederländska icke-statliga organisationen SOMO (Centrum för forskning om multinationella företag) kan Eldorado Gold med hjälp av tolv nederländska brevlådeföretag komma undan med en svindlande skatteflykt till Barbados och Caymanöarna. Men företaget säger att de erbjuder nya jobb. I nuvarande stund arbetar cirka 2 000 personer på Hellas Gold och med att bygga fabrikerna i Skouries. I ett krisdrabbat Grekland är många oroliga för att förlora sina jobb ifall gruvprojektet avbryts. Motdemonstrationer har gjorts av arbetare på Hellas Gold och stämningen mellan grannarna i byarna är spänd.

Thanasis berättar att repressionen varit svår och att rörelsen undergår en ständig kriminalisering i media. Under årens gång har 350 personer blivit anklagade i rätten och många av rubriceringarna går under terrorism. År 2012 efter en av de största demonstrationerna i Skouries gjorde polisen masshusrannsakningar i Ierissos, många blev godtyckligt frihetsberövade och satta i förhör.

I demonstrationer har polisen använt tårgas och skjutvapen med plastkulor. Dessutom har många som bor här numera kraftigt begränsad rörelsefrihet och får inte besöka bergen längre.

– Men vi försöker med hjälp av organisering upplysa om vad det är som pågår här och knyta band till andra liknande kamper i världen, till exempel NO-TAV rörelsen i Italien. Stödkonserter för S.O.S Halkidiki har gjorts i många grekiska städer, säger Thanasis.

Den här torsdagskvällen är stämningen upprymd på torget i Megali Panagia. I samband med Beyond Europes läger pågår här en workshop om självorganisering och allmänningar. En av deltagarna som sitter i panelen är Ianis Deligiovas. Han är biolog, uppväxt i Megali Panagia och har varit verksam i rörelsen alltsedan den första lokala kommittén bildades. I Halkidiki finns hoppet om att utveckla en ekologisk energiförsörjning genom självorganisering. Tanken är att genom ett skogskooperativ tillverka pellets, för att täcka basbehovet av energi i området. Ianis förklarar närmare om projektet.

– Det är tänkt att vara en fabrik bortom marknadens logik, utan chefer. Projektet hade hunnit gå långt men nu har Eldorado omöjliggjort all alternativ verksamhet. Ett av våra största misstag var att vi litade på en borgmästare som sagt sig kandidera för rörelsen, men sedan efter valet inte gjorde vad han lovade.

Så blir det till sist söndag. På motorvägen i Skouries står bussar parkerade och hela tiden anländer nya bilar. Omkring 2 000 personer deltar i demonstrationen. För första gången på månader har arbetet på Hellas Gold avbrutits. Men hundratals tungt uniformerade poliser är också på plats i bergen. De använder sig av tårgas och chockgranater och under sammandrabbningarna skadas flera demonstranter. I slutskedet av demonstrationen stannar polisen en buss och griper i ett slag 78 personer.  Alla utom fyra släpps senare under natten, och utanför polisstationen i Polygiros samlas hundratals personer i solidaritet.

Det är tydligt att demonstrationen i Skouries inträffar vid en tidpunkt då det är viktigare än någonsin med självorganisering och social kamp underifrån. När det gäller frågan om Skouries har Syriza länge varit i opposition till projektet, men inte lyckats infria sina löften. Många är besvikna, men samtidigt fortsätter lokalorganiseringen i Halkidiki varje dag. Här finns en beslutsamhet att projektet en gång för alla ska avbrytas, men också genom att skapa alternativ i form av allmänningar och självorganisering på plats. Det internationella deltagandet i demonstrationen sätter andra liknande konflikter i ljuset. Kraften består i att sociala rörelser kommer samman för att tillsammans kämpa underifrån bortom gränser.  

När jag åker från Polygiros på väg mot flygplatsen i Thessaloniki har det hunnit bli mörkt. Jag får veta att 14 regionala flygplatser i Grekland några dagar tidigare sålts till ett tyskt företag. Det är en affär som tillfälligt stoppades när Syriza kom till makten i början av 2015, men som nu ändå genomförs i en våg av kommande privatiseringar.

Jag lutar huvudet tillbaka och känner farten i magen. Det är närapå natt nu och inte längre möjligt att se skogen utanför fönstret. Nej jag ser den inte just nu, men jag vet att den finns där.