Inrikes

IF Metall öppnar för att förhandla bort LAS

IF Metalls medlemmar kan hamna utanför det anställningsskydd som LAS innebär. Foto: Nora Lorek/TT

IF Metall är nu villiga att förhandla om LAS. Facket har därför inlett diskussioner med arbetsköparsidan om hur framtida regler kan se ut och öppnar för en rad förändringar i utbyte mot bland annat bättre omställningsvillkor för de anställda.

Strax efter att förhandlingarna mellan den fackliga förhandlings- och samverkansorganisationen PTK och arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv strandade inleddes nya diskussioner mellan fack och arbetsköpare.

Som Arbetaren kunde berätta förra veckan drogs många suckar av lättnad när PTK och Svenskt Näringsliv nyligen avslutade sina förhandlingar i oenighet kring den brännande frågan om anställningsskydd.

Men nu har i stället de två stora fackförbunden IF Metall och Handels öppnat dörren för en uppluckring av Lagen om
anställnigsskydd, LAS.

I de pågående diskussionerna med arbetsköparorganisationerna Teknikföretagen och Industriföretagen hoppas de komma fram till utformningen av framtidens anställningsvillkor.

Veli-Pekka Säikkälä är IF Metalls avtalssekreterare. Han säger till Arbetaren att han förstår oron som många uttryckt, men kallar samtidigt delar av LAS för en falsk trygghet och menar att det i dag råder något av ett tankeförbud kring frågan.

– Vi har naturligtvis pratat med våra medlemmar ute på avdelningarna och de känner så klart en oro. Men samtidigt upplever jag att de vill att vi ska sätta oss med arbetsgivarna för att syna korten, säger Veli-Pekka
Säikkälä till Arbetaren.

– Jag upplever att delar av LAS inger en falsk trygghet. Oavsett hur länge du varit på ett arbete i dag kan du ju åka ut ändå om du inte har rätt kvalifikationer. Och för att få ordning på allt det där är vi helt enkelt tvungna att diskutera.

Från IF Metall-ledningens sida menar man att användningen av visstidsanställningar och inhyrning av personal har ökat så pass mycket de senaste åren att något måste göras.

Vid samtal med arbetsköparsidan kom det då fram att diskussioner om frågan kunde inledas om facket var beredda att förhandla om bland annat turordningsreglerna. Något Veli-Pekka Säikkälä menar är nödvändigt.

– Det är fullkomligt orimligt att visstidsanställningar så slentrianmässigt används i dag. Den otryggheten vill vi minska och då måste vi sätta oss ner och diskutera med den andra parten. Alternativet hade varit att helt stänga dörren och överlåta frågan till politikerna, säger han.

Ett av förslagen som IF Metall lagt fram för arbetsköparsidan är det om omställningen för uppsagd personal.

Facket menar att det i dag ges för små möjligheter för de uppsagda att skaffa sig vidareutbildning under uppsägningstiden, något som företagen i dag utnyttjar.

– Med de regler som finns i dag är det alldeles för billigt att säga upp personal. Ett exempel är när ett företag i halvårsskiftet 2014 varslade om uppsägningar sex månader senare och personalen fick jobba på som vanligt under tiden och sedan blev alla arbetslösa. Där måste vi se en förändring, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Du ser alltså inga större risker för de anställda med en eventuell uppluckring av Lagen om anställningsskydd?

– Jag vill inte prata i termer som uppluckring. Vårt syfte är att få en större trygghet för de anställda på arbetsmarknaden.

John Nordmark är facklig samordnare på SAC Syndikalisterna. Han är kritisk till att IF Metall satt sig för att förhandla om LAS-reglerna med arbetsköparsidan.

– Rent generellt tycker jag att IF Metall borde använda sitt inflytande för att flytta makt från företagsledningarna till arbetarna på arbetsplatserna. Inte som nu, att byta en rättighet mot en annan, säger han.

– Ett steg fram och ett steg bak är inte en framgång. Är man med i en fackförening som resonerar så bör man nog byta.

Samtidigt håller John Nordmark med i delar i av det som Veli-Pekka Säikkälä argumenterar för.

– Han har ju rätt i att LAS i praktiken inte innebär så mycket skydd och att det är billigt att säga upp folk i Sverige. Vill arbetsköpare verkligen bli av med någon så innebär lagen inget riktigt skydd. Bästa skyddet för anställningar är en stridbar fackförening och stridbara arbetskamrater.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984