Asylaktivister: Vi gör jobbet myndigheterna borde göra

Uppslutningen av människor som vill hjälpa den ström av människor på flykt som anlänt Sverige de senaste veckorna är stor. Asylrättsaktivister har organiserat och mobiliserat över hela landet. Transporter, husrum, mat, kläder och andra nödvändigheter har samlats in och distribuerats till behövande. Samtidigt har politiker och myndigheter, enligt asylrättsgrupper, lyst med sin frånvaro och dessutom gått ut med felaktig information.

Inrikes
Frivilliga gör stora insatser för att hjälpa anländande flyktingar, till exempel skjutsning, vilket tvärtemot polisens uttalande häromdagen inte är olagligt. Bilden från Malmö.
Foto: Ola Torkelsson/TT

På Malmö Centralstation har asylrättsaktivister och frivilliga funnits på plats dygnet runt i snart två veckors tid för att bistå de tusentals människor som drivits på flykt från framförallt inbördeskrigets Syrien. De nyanlända som vill söka asyl i Sverige har erbjudits skjuts till Migrationsverket och för de som har velat ta sig vidare till Finland och Norge har husrum och transport vidare i landet ordnats. 

Allt åt Alla Malmö, som samarbetar med bland andra Kontrapunkt och Asylgruppen, beslutade på onsdagskvällen att upphöra med sitt koordineringsarbete, för att inte totalt bränna ut ideella aktivister på det jobb som politiker och myndigheter underlåter att göra. Allt åt Alla anser att den brist på beredskap som staten uppvisat i den här situationen ger ett allt utom förtroendegivande intryck. I ett pressmeddelande skriver nätverket: ”Att stora grupper flyktingar skulle anlända i Malmö i dagarna kan inte komma som en överraskning för någon som följt medierapporteringen de senaste månaderna, att myndigheterna trots detta inte skaffat någon beredskap kan bara bero på brottslig ignorans eller inkompetens.”

– Det är politiker i alla färger som har skapat de hinder för män­niskor som gör att situationen ser ut som den gör, att människor inte kan ta sig hit på säkra vägar, säger Martin Hansson, talesperson för Allt åt Alla Malmö.

– Vårt samordningsarbete tar sig framåt och vi har lyckats skapa ett väldigt effektivt maskineri. Men det tär på våra resurser och på våra aktivister och vid en viss tidpunkt måste myndigheterna ta sitt ansvar annars kommer vi snart att stå för en akut humanitär katastrof här i Sverige.

Dessutom har myndigheterna givit felaktig information till män­ni­skor som vill engagera sig för att hjälpa till. I måndags gick polisens kommunikationsansvariga Ewa-Gun Westford ut i medierna och slog fast att det är ”ett brott mot utlänningslagen att skjutsa någon som ännu inte har tillstånd att vistas i landet”. Påståendet är falskt och på tisdagen fick hon korrigera sig.

– Nä, jag får väl krypa till korset och säga att jag inte vet men budskapet är att låta myndigheterna arbeta i fred och ro så vi får ordning på den här situationen, sade hon till Sydsvenskan.

Martin Hansson är inte förvånad över Polisens uttalanden.

– Den felaktiga information som Malmöpolisen gick ut med ligger helt i linje med deras tidigare agerande. Det enda de har gjort är att stå med sina öppna hjärtan och titta på hemlösa flyktingar på Malmö Centralstation och sedan ägnat sig åt att stoppa bilar när människor kör flyktingar till Migrationsverket som säger att de ska ta ansvar men inte gör det, säger han.

Polisen, Migrationsverket och Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh, S, har i sin tur gått ut och sagt att aktivister sprider falska rykten om att det är farligt för nyanlända att kontakta svenska myndigheter. Bland annat ska ensamkommande barn ha hämtats upp direkt de ankommit  till Malmö för att undvika polisen. 

Martin Hansson utesluter inte att det kan finnas enskilda individer som i välmening kommit med mindre bra råd, men asylgrupperna har hela tiden varit restriktiva med att säga till de nyanlända vad de ska göra och rådgivit med jurister innan så skett. 

– Vi tycker att det är en skam att politiker går ut och säger att vi har misslett människor, när det i själva verket är polisen som står för den största ryktesspridningen, säger han. 

– Det här handlar om att svartmåla den folkrörelse som finns som gör det jobb politiker och myndigheter skulle ha gjort men inte gör. Att de människor som kommer hit känner en väldigt myndighetsrädsla, människor som till exempel tagit sig igenom Ungerns helvete, är inte så svårt att förstå men det är knappast svenska aktivisters fel.