Inrikes

AF-chef: ”Jag är förvånad”

Thomas Wolf, förhandlingschef på Arbetsförmedlingen, säger sig bli förvånad över uppgifterna om att arbetsförmedlare försökt förmå facken att sänka sina löneanspråk. Foto Bertil Enevåg Ericson/TT

Thomas Wolf, förhandlingschef på Arbetsförmedlingen, svarar på uppgifterna om arbetsförmedlare som försöker få facken att sänka lönerna. Enligt honom är agerandet både felaktigt och förvånande.

Thomas Wolf är förhandlingschef på Arbetsförmedlingen, AF, och som sådan även ledamot i personalansvarsnämnden. Det är den instans som inom AF hanterar personalärenden.

Han säger sig bli förvånad över uppgifterna om att arbetsförmedlare försökt förmå facken att sänka sina löneanspråk.

– Jag har inte fått någon signal i en sådan här riktning tidigare. Även om de gjort det i bästa välvilja har vi en annan verktygslåda. Att gå den andra vägen för att få till untandag från minimilön tillhör inte vårt uppdrag.

Thomas Wolf säger att lönenivåerna är en fråga för parterna på svensk arbetsmarknad.

– Som myndighet ska vi hålla oss borta från att påverka innehållet i kollektivavtal. Att en enskild medarbetare försöker påverka nivåerna är inte acceptabelt.

Men Thomas Wolf vill inte sträcka sig till att kalla det tjänstefel.

–  Det vågar jag inte rakt upp och ned svara på, men det finns anledning att titta närmare på det här. Men att det är fel det vågar jag säga. Bedömer vi att det skett ett felaktigt agerande, då är det ju en form av misskötsamhet. Då har vi vår personalansvarsnämnd, säger han.

Att kalla agerandet för lönedumpning tycker Thomas Wolf dock är lite starkt. Han vill inte heller säga att AF brustit i sitt ansvar att informera personalen om vad som är tillåtet och inte.

– Det är svårt att dra några slutsatser om vi har allvarliga brister. Det jag kommer göra nu är att föra den här informationen vidare. Sedan får vi gräva vidare och vidta nödvändiga åtgärder.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984