Utrikes

Växande protestvåg i Honduras

Hundratusentals män­niskor har deltagit i de fackelmarscher som anordnas varje vecka i Honduras mot korruptionen. På bilden går demonstranter mot presidentpalatset i huvudstaden Tegucigalpa för att kräva president Juan Orlando Hernández avgång. Foto: Fernando Antonio/TT

Efter att en stor korruptionsskandal avslöjats i Honduras har en bred proteströrelse, som går under namnet Oposición Indignada, börjat växa sig allt starkare i landet. Varje helg ger sig tusentals människor ut på landets gator med krav på åtgärder mot korruptionen och straffriheten.

Sedan slutet av maj har Honduras proteströrelse vuxit sig allt starkare. Hundratusentals män­niskor har deltagit i de fackelmarscher som anordnas varje vecka i huvudstaden Tegucigalpa och ett 50-tal andra städer i landet.

Demonstranterna kräver att en internationell kommission bildas med uppgift att agera mot korruptionen inom landets institutioner.

Protestvågen startade efter att en stor korruptionsskandal avslöjats inom landets Socialförsäkringsinstitut, IHSS, en institution som bland annat ansvarar för sjukvården i landet.

Uppemot motsvarande 2,5 miljarder svenska kronor ska ha förskingrats. Enligt en pågående utredning gick en del av dessa pengar till det konservativa Nationella partiet, som har styrt landet sedan 2010.

Skandalen är den största som avslöjats på flera decennier i Honduras och har slagit hårt mot landets sjukvård, där bristen på resurser är stor.

Korruptionshärvan har även slagit hårt mot president Juan Orlando Hernández regering, vars fyraåriga ämbetsperiod inleddes i januari 2014. Hittills har utredningen visat att stora belopp gått till att finansiera regeringspartiets kampanj inför presidentvalet 2013.

Samtidigt påpekar experter att utredningen inte är klar och att fler avslöjanden kan komma.

President Hernández har förnekat all inblandning i skandalen och utlovat att partiet ska betala tillbaka de belopp som betalats ut. Hittills har ett dussintal personer pekats ut som ansvariga för skandalen.

Bland de utpekade finns en tidigare biträdande sjukvårdsminister, en tidigare chef för IHSS, samt en inflytelserik affärsman. Enligt utredarna kommer dock fler personer att ställas till svars, däribland höga företrädare för regeringspartiet.

Proteströrelsen leds av unga människor, och går under namnet Oposición Indignada. Gabriela Blen som var med och startade rörelsen berättar att man beslutade sig för att protestera, då det framkommit att pengar hade förskingrats från IHSS.

– Detta hade skett samtidigt som vi känner till fall där människor avlidit på grund av bristen på läkemedel, säger hon.

Unga människor började samlas och protestera genom att hålla fackelmarscher.

– Till en början var vi bara ett hundratal personer som samlades utanför IHSS byggnad. Men sedan hände något, och nu samlas tusentals människor varje fredag för att med fredliga metoder kräva att rättvisa skipas och straffriheten upphör, säger Gabriela Blen.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder, och 60 procent av hushållen lever enligt den officiella statistiken i fattigdom. Enligt antikorruptionsorganet Transparency International är Honduras dessutom ett av de länder i regionen där korruptionen är som mest utbredd.

Proteströrelsens krav på bildandet av en internationell kommission har grannlandet Guatemala som en förebild, där en liknande institution tillsattes 2007. Men den honduranska regeringen har inte tagit intryck av proteströrelsens krav, utan har lagt fram en egen handlingsplan mot korruptionen, där inte någon internationell kommission ingår.

Demonstranterna kräver att president Hernández avgår, och har meddelat att man inte är beredda att föra några samtal med regeringen förrän kravet om tillsättandet av en internationell kommission har uppfyllts.

Landets tidigare riksåklagare, Edmundo Orellana, menar att demonstranterna har rätt i sina krav.

– Om folk inom presidentens innersta krets dras in i korruptionsskandalen så är det inte samtal som behövs, utan att de ställs inför riksrätt, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar