Utrikes

Ökat våld i Turkiet

"Fred" står skrivet på plakat under en demonstration i Istanbul i söndags. Många kurder är besvikna efter att Turkiets militära offensiv omöjliggjort en fredsprocess mellan turkiska staten och PKK. Foto: Lefteris Pitarakis/TT

I början av veckan stod det klart att vapenvilan mellan Turkiet och det kurdiska arbetarpartiet PKK definitivt är över. På tisdagen gav ett enat Nato president Erdoğan sitt fulla stöd att bekämpa ”all terrorism”. Bedömare menar att Turkiet nu gör allt för att slå ned kurdiskt inflytande och att eskalerande våld är att vänta.

Den vapenvila som inträdde för två år sedan efter tre decennier av krigande mellan Turkiet och det kurdiska arbetarpartiet PKK är över. Det stod klart i tisdags då president Recep Tayyip Erdoğan sade att det är omöjligt att fortsätta fredsprocessen.

På det extrainsatta Nato-möte i Bryssel som Turkiet begärt uttalade generalsekreterare Jens Stoltenberg militäralliansens fulla stöd för Turkiets  ”kamp mot extremister” i Syrien och Irak.
– Ingen form av terrorism får någonsin tolereras eller rättfärdigas, sade han.

Under helgen anföll Turkiet fästen för Islamiska staten, IS, med både flyg och artilleri och har nu slutligen givit USA grönt ljus att använda sig av turkiska flygbaser i anfallen mot IS.

– Skälet är att Turkiet vill försöka blidka den kritik man fått för att man sett mellan fingrarna på IS våld, kanske till och med hjälpt dem att ta sig över gränserna och låtit turkiska vapen hamna i händerna på dem, säger Ekim Çağlar, frilansjournalist och Turkietkännare.

USA och Turkiet har även enats om att upprätta en tio mil bred ”IS-fri zon” i nordvästra Syrien. Men bedömare menar att detta bara är en förevändning från Turkiets sida att slå in en kil mellan kantonerna Efrin och Kobane i Rojava som i dag kontrolleras av kurdiska styrkor. På så vis kan Turkiet få dit egna marktrupper och förhindra utvecklingen mot en enhetlig kurdisk stat.

I lördags attackerade Turkiet YPG-positioner utanför Kobane och skadade fyra soldater allierade med de kurdiska styrkorna.

Shiyar Ali, svensk representant för det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet, PYD, menar att attacken mot YPG är en tydlig signal om att Turkiet inte tänker acceptera de framgångar som kurderna haft i demokratiarbetet i Rojava.

– Turkiet har tidigare gjort allt för att Kobane ska falla i IS händer och öppet låtit IS-styrkor marschera in medan de stängt gränserna för humanitär hjälp, säger han.

– Turkiet har agerat som en diktatur och en allierad till IS de senaste fem åren. Efter valförlusten har Erdoğan klart och tydligt visat att han vill återupprätta ett kalifat av ottomanskt snitt.

Den senaste veckan har den turkiska regimen förbjudit 65 olika turkisk- och kurdiskspråkiga tidningar och webbsidor och arresterat mängder av oppositionella.

Enligt egna siffror på onsdagen hade staten dittills arresterat 1 302 personer i insatser mot IS, PKK och revolutionära kommunistpartiet DHKP-C.

Ekim Çağlar menar att regeringspartiet AKP, efter att ha förlorat sin majoritet i valet i juni och det prokurdiska vänsterpartiet HDP kom in i parlamentet, nu gör allt för att stoppa kurdernas framgångar.

Erdoğan vill få till ett omval under hösten och Ekim Çağlar säger att det är ett mycket troligt scenario. Däremot är han inte så säker på att HDP skulle backa i ett sådant val.

– Man vill försöka trycka tillbaka HDP under 10-procentspärren. Här har det ultranationalistiska partiet MHP sonderat terrängen och flyttat fram sina positioner. Helst vill AKP få egen majoritet men om inte det går finns möjligheten att de bildar en koalitionsregering med ultranationalisterna, säger han.

Enligt honom kommer våldet inom landet med största sannolikhet att öka den närmaste tiden från flera håll.

– Det är spänt på alla nivåer. Det är inte bara politiskt aktiva kurder och öppet prokurdiska aktivister som attackeras. Som ett brev på posten ser vi början på den utveckling vi såg under 80- och 90-talen där det är vanliga kurder som drabbas, säger han.

– I tisdags rapporterades det om hur 2 000 personer utsatt 150 kurdiska arbetare i staden Erzurum för ett lynchningsförsök.

Den svensk-kurdiska debattören Yekbun Alp, som är på plats i staden Diyarbakır (på kurdiska Amed) i sydöstra Turkiet (norra Kurdistan), vittnar om upptrappat våld.

– Varje kväll är det kravaller mellan polis och prokurdiska aktivister och det är pansarbilar och polisfordon i varje hörn. Varje dag arresteras människor, de flesta HDP-medlemmar. De gör allt för att tysta ned och sätta skräck i folket, säger hon.

Yekbun Alp säger att besvikelsen bland den kurdiska befolkningen är stor efter att Erdoğan omöjliggjort den fredsprocess de hade hoppats på.

– Folk är ledsna och förbannade över att AKP:s förlängda arm, militären, bombar deras försvarsstyrka PKK och förstör Kurdistans ekologiska system genom att bland annat bränna tusentals hektar skog, säger hon.

– Varje dag hör jag F-16-plan som lyfter från Amed. För varje plan brister mitt hjärta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga