Inrikes

Brandmännen trappar upp konflikten

Förutsättningarna för att arbeta som deltidsbrandman har förändrats, och bland annat därför vill Brandmännens Riksförbund ha ett moderniserat avtal. Något Sveriges kommuner och landsting inte går med på. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deltidsbrandmännen och arbetsköparen SKL/Pacta har inte kommit närmare varandra, och nu trappar Brandmännens Riksförbund upp konflikten. De låga ersättningarna är en av de främsta orsakerna. – Möjligheten att få in nytt folk är obefintlig på grund av lönerna, säger Magnus Sjöholm, distriktsombudsman, till Arbetaren.

Som Arbetaren rapporterat tidigare gick deltidsbrandmännen för en månad sedan ut i öppen konflikt, med bland annat en övertidsblockad som berör 10 000 deltidsbrandmän. Nu varslar Brandmännens Riksförbund om en upptrappning. Man ämnar följa det existerande kollektivavtalets bokstav, vilket man menar kommer att leda till en ohållbar situation.

Det är inte bara låga löner som gjort att brandmännen dragit igång sin konflikt, utan också bristen på personal, vilket Magnus Sjöholm hävdar sätter stor press på deltidsbrandmännen.

– Folk slits ut när de får jobba för fler än en, säger han. 

Enligt Magnus Sjöholm har så många som ett hundratal deltidsbrandmän hört av sig till förbundet och berättat att de tänker säga upp sig.

– Det är en sliten skara, som är uttröttade och som varit misshandlade under lång tid.

Deltidsbrandmän är ofta den enda typen av brandförsvar som finns i glesbygd långt från städerna. Verksamheten bygger på att män­niskor som huvudsakligen försörjer sig på andra yrken har utryckningsberedskap en vecka åt gången ett antal tillfällen per år. Ersättningen är cirka 4 000 kronor per vecka, plus extra pengar om man behöver göra en utryckning. Övertidsersättning utgår ej. Förutsättningarna för att arbeta som deltidsbrandman har förändrats, färre arbetar på den ort där de ska hjälpa till och släcka bränder, och bland annat därför vill Brandmännens riksförbund ha ett moderniserat avtal. Något Sveriges kommuner och landsting inte går med på.

Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL/Pacta, anser att det nuvarande avtalet borde vara tillräckligt. Hon pekar i stället ut kommunerna. 

– Fantasin räcker inte alltid till i kommunerna, säger hon.

– Arbetsgivarna skulle kunna använda avtalet mer flexibelt.

Har inte ni som arbetsköparpart ett ansvar för att se till att de enskilda arbetsköparna, alltså kommunerna, tillämpar avtalet som ni vill?

– Det kan man ju säga, men vi har 290 kommuner med olika förutsättningar. 

Magnus Sjöholm har å sin sida svårt att se att förbundets krav skulle vara så svåra att gå med på.

– Det är tramspengar det handlar om. Vi begär inte mer än någon annan.

Från den 15 augusti tänker Brandmännens Riksförbund ta bort möjligheten för arbetsköpare att få dispens från övertidsblockaden för enskilda brandmän.

– Då rasar svenskt brandförsvar ihop. För det här håller inte.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984