Greps när Ship to Gaza bordades: ”Jag utsattes för hot”

Den svenska besättningen på Ship to Gazas fartyg Marianne av Göteborg hölls under onsdagen fortfarande i israeliskt förvar. Fartyget bordades, precis som vid tidigare resor, av israelisk militär ute på internationellt vatten.

Inrikes
Besättningen på Marianne av Göteborg, som bordades av israelisk militär i måndags.
Foto: Pablo Miranzo/TT

Svenskflaggade Marianne av Göteborg bordades av israelisk militär tidigt i måndags morse. Fartyget var på väg till Gaza med bland annat medicinsk utrustning. Via ett mejl till Dagens Nyheter som vidarebefordrats av svenska UD skriver journalisten och författaren Kajsa Ekis Ekman, som är en av de gripna, att hon utsatts för hot under de förhör som hittills hållits. ”Också min son har används som ett medel i hoten” skriver hon om hur den israeliska militären behandlat henne i cellen dit hon förts.

Enligt Ship to Gazas talesperson Ann Ighe bröts kontakten med fartyget strax innan bordningen, som skedde 97 sjömil från Gazas hamn ute på internationellt vatten. 

– De upprepade flera gånger att tre fartyg följde efter dem, när de närmade sig bröts allt och sedan dess har vi inte hört något, säger Ann Ighe till Arbetaren.

De israeliska försvarsstyrkorna, IDF, bekräftade också själva att de bordat fartyget ute på internationellt vatten. Något som återigen får kraftig kritik från flera folkrätts­experter. Svenska UD har också framfört en protest till Israel där de samtidigt uppmanade landet till att öppna gränsövergångarna till Gaza och häva blockaden.

Att Ship to Gaza återigen bordas av israelisk militär och därmed misslyckas med målet att ta sig till hamnen i Gaza med förnödenheter får däremot inte organisationen att ge upp.

– Vi hoppas kunna undergräva blockaden. Sverige och andra EU-länder måste sätta hårdare press på Israel, säger Ann Ighe.

Våren 2010 dödades nio personer när israelisk militär bordade ett turkiskt fartyg från Ship to Gaza. Också det skedde på internationellt vatten.