Nazister fälls för misshandel

De tre nazister från Svenska Motståndsrörelsen, SMR, som misshandlade en man i Uppsala i augusti 2013 fälls för misshandel. Det meddelade Uppsala tingsrätt på tisdagseftermiddagen.

Inrikes
De tre misshandelsdömda nazisterna, från vänster till höger Theodor Nordenadler (som ej överklagade till hovrätten), Mattias Glad och Oscar Bergström, i en paus under tingsrättsförhandlingen i maj förra året.
Foto: Arbetaren

Två av de tre nazister från SMR, Oscar Bergström och Mattias Glad, som åtalades för misshandeln av en man på öppen gata i samband med en manifestation i Uppsala sommaren 2013 döms till samhällstjänst på 60 respektive 70 timmar. Den tredje nazisten, 23-årige Theodor Nordenadler, döms till tre månaders fängelse. De tre ska också betala ett skadestånd till den misshandlade mannen på 10000 kronor.

Nazisterna döms till misshandel av normalgraden, vilket var vad åklagaren yrkat på. Den misshandlades målsägarbiträde ville dock att misshandeln skulle betraktas som grov, inte minst för att den skedde i grupp och offret under misshandeln befann sig i en extra utsatt position då han låg på marken.

Tingsrätten anser dock inte att det är frågan om en grov misshandel utan skriver i domslutet: ”Det rör sig om en oprovocerad ful misshandel där de tilltalade tillsammans med andra på ett mycket fegt sätt misshandlat en försvarslös person. Med hänsyn till det snabba händelseförloppet och skadornas omfattning är dock misshandeln inte så kvalificerad att den ska bedömas som grov.”

Med hänsyn till två av gärningsmännens ringa ålder vid misshandelstillfället, 18 respektive 19 år, samt att de tidigare är ostraffade utdömer rätten samhällstjänst i deras fall.