”Bevisbördan var solid”

Han slogs och sparkades blodig på öppen gata för att han rev sönder ett flygblad och försvarade en kvinna från att bli slagen av nazister. I dag, nästan två år senare, kom Uppsala tingsrätts fällande dom mot tre av de tiotals nazister som deltog i misshandeln av Anders Henriksson. Samhällstjänst för två av gärningsmännen och tre månaders fängelse för den tredje löd påföljden. Arbetaren ringde upp Anders Henriksson för att få hans syn på domslutet.

Inrikes
Anders Henriksson blev misshandlad av ett tiotal nazister på öppen gata i augusti 2013. Tre av de totalt cirka 16 nazisterna dömdes.
Foto: Joakim Medin/Arkiv

Vilken är din kommentar till domen?

– Egentligen så tycker jag mest att det är skönt att det här är över nu. Det känns bra att alla blev dömda, och straffen – ja de är ju som de är. Det är sådana straff vi har i Sverige så det finns inte så mycket att säga om det. De var under 21 år när de begick brottet, och nu har väl samhället gjort sitt så att säga.

Var domen vad du väntat dig?

– Mitt målsägandebiträde ville att det skulle ses som grov misshandel och det hade kanske varit rimligt. Men det är vad det är. Det var solklart att de alla befunnit sig på plats och att de hoppade på folk. Bevisbördan var solid i det avseendet.

Hur har allt det här påverkat dig och din familj?

– Det är klart att det påverkat både barnen och frun att jag mått dåligt och varit stressad, att jag behövt springa på förhör och prata med advokater och så. Just nu känns det väldigt skönt att kunna lägga allt det här bakom sig. Men det är klart, jag är lite knasig och lär mig inte så jag skulle göra samma sak igen om en hop nazister gav sig på vanliga medborgare.

Finns det planer på att överklaga domen för att få straffen skärpta?

– Inte just nu. Jag har inte riktigt hunnit tänka efter. Allt är ganska så nytt, så vi får se.