Bristande information om rättegång

Rättegången mot de tre åtalade nazisterna från SMR blev försenad på grund av bombhotet. Vittnen berättar nu för Arbetaren att de fått dålig information från Uppsala tingsrätt och att dagarna
präglades av strul.

Efter bombhotet mot Uppsala tingsrätt förra torsdagen sköts rättegången upp två timmar innan förhandlingen ställdes in då de åtalade inte fanns på plats.

Mats Erik Eriksson var kallad som vittne och kom till rätten på fredag vid nio-tiden, enligt den information han fått i kallelsen från tingsrätten i februari. Men väl på plats tvingades han vänta i fyra timmar innan han kunde höras.

– Över lag var det väldigt dålig information. Det var till exempel ingen som hörde av sig efter bombhotet och berättade att det skulle bli förseningar, säger han till Arbetaren.

Han hade tagit ledigt från jobbet för att kunna vittna. Sammanlagt gick en hel dag åt, då han inte fick information om de ändrade tiderna i och med förseningen.

– Det är klart att det inte är superroligt när man vet vilka man vittnar mot. Men det kändes viktigt att markera att det inte ska få hålla på så här och komma undan med det.

Från tingsrättens sida säger man att det brukar vara rutin att höra av sig till samtliga inblandade om det sker förseningar eller ändringar som påverkar tidschemat. Antingen via telefon eller på plats utanför rättegångssalen. Men Mats Erik Eriksson fick ingen annan information än den som skickades till honom då han kallades som vittne i februari. Att tingsrätten blivit bombhotad i samband med rättegången där han själv skulle vittna mot de åtalade nazisterna visste han inte förrän han dök upp på fredagsmorgonen. 

Även Arbetarens redaktionssek­reterare Cecilia Irefalk befann sig i Uppsala tingsrätt under både torsdagen och fredagen för att bevaka rättegången mot de åtalade nazisterna. Hon pratade med flera vittnen på plats som inte heller de fått information om ändringarna i tidsschemat.