Debatt

Debatt: ”Sätt stopp för den våldsbejakande liberalismen”

SUF Stockholms banderoll – en uppenbar drift med Birgitta Ohlssons utskällda projekt. Foto: Privat

Birgitta Ohlsson, FP, före detta demokratiminister och initiativtagare till den hårt kritiserade satsningen Samordnaren mot våldsbejakande extremism, kritiserade SUF Stockholm för en av deras banderoller på första maj. Här svarar SUF Stockholm på kritiken.

SUF Stockholm har fått en hel del uppmärksamhet för en av våra banderoller på första maj där det står ”våldsbejakande extremist? Javisst!”. Bland annat Birgitta Ohlsson, FP, har skrivit ett inlägg på sin facebook där hon talar om att hon tänker fortsätta kämpa mot vänsterextremism trots allt hån hon, enligt sig själv, möter på grund av det.

Vi vill påminna Ohlsson om att det är den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och deras lärarunderlag Samtalskompassen som målat ut SUF som våldsbejakande vänsterextremister, en utredning som Ohlsson tillsammans med bland annat Mona Sahlin, S, varit med och tagit fram. Samtalskompassen syftar till att ge lärare ett underlag för att upptäcka och motverka extremism hos sina elever, och den autonoma vänstern förs där ihop med extremhögern och islamister.

Den Nationella samordaren mot våldsbejakande extremism och deras Samtalskompassen är en politisk metod för att avväpna oss och enkelt skyffla undan oss som ”extremister”.
Vi tänker inte låta dem lyckas med sin avbeväpning.

Vår banderoll på första maj är ett ironiskt svar på Samtalskompassen där vi driver med hur absurd hela grejen är.

Vi har förståelse för att människor som inte vet vad Samtalskompassen är blir upprörda och ifrågasätter banderollen, men att Birgitta Ohlsson, som gav uppdraget att arbeta fram Samtalskompassen, inte förstår referensen och ironin är skrattretande. Särskilt med tanke på att även bilden på banderollen är hämtad direkt från Samtalskompassen.

Det är också komiskt att Ohlsson reagerar så häftigt på att några ungdomar bär en banderoll där det står ”våldsbejakande” när hon själv bland annat har stöttat USA:s ockupation av Irak som skördat hundratusentals liv. Förutom faktumet att Ohlsson är folkpartist så blir det extra tydligt vilken sida hon står på när hon ägnar vår banderoll denna uppmärksamhet samtidigt som hon ser hur poliser kör in i ungdomar och romer bli vräkta från sina hem, utan vidare reflektion.

Samma dag som vi demonstrerade på gatorna med den aktuella banderollen brann det kraftigt på ett asylboende i Värmland och människor höll på att mista livet, men Ohlsson väljer alltså att göra ett inlägg om vår banderoll.

Vi i SUF Stockholm tycker det är dags att sätta stopp för den våldsbejakande liberalismen!

Tack för uppmärksamheten Ohlsson, men you can’t sit with us.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar