Inrikes

Ingen misstänkt för nazimisshandel

Svenska Motståndsrörelsen skriver själva om att de var i Åkersberga i lördags. Bilden från en tidigare demonstration i Stockholm. Foto: TT Nyhetsbyrån

En man i 55-årsåldern slogs ned i samband med en nazistisk manifestation i Åkersberga i lördags. I flera medier har polisen uttalat sig om att det till följd av bevisläget finns goda chanser att gripa gärningsmännen. Men till Arbetaren dementerar förundersökningsledaren nu dessa uppgifter.

I lördags misshandlades en man i 55-årsåldern utanför ett köpcentrum i Åkersberga norr om Stockholm. Detta i samband med att den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, delade ut flygblad med info från sin propagandasajt Nordfront.

Mannen ska ha sagt ifrån till SMR-anhängarna och när han lite senare böjer sig ned för att ge en kvinna som sitter och tigger utanför köpcentrat pengar attackerar, enligt vittnesuppgifter, flera av nazisterna honom. Mannen ska ha fått motta slag och sparkar av minst fyra av nazisterna i utrymmet mellan glasdörrarna in till gallerian.

”Mannen försöker fly och tar sig in genom svängdörrarna där han blir instängd av ca 4 nazister som misshandlar honom. Så otäckt, så vidrigt! Mannes fru skriker desperat och ber vakten att reagera, jag försöker forcera svängdörren för att få ut honom, men det är lönlöst”, skriver en av de personer som blev vittne till misshandeln på sin Facebooksida.

På SMR:s sajt Nordfront skriver man på detta vis om händelsen: ”Trots att många flygblad hann delas ut och att allmänheten visade intresse för Motståndsrörelsen, dröjde det inte länge innan en förbipasserande försökte tysta ner våra aktivister med våld. Mannen, som tog strypgrepp på en kamrat, blev dock direkt och strikt tillrättavisad.”

Anneli Lundberg vid Täbypolisen är den som leder förundersökningen. Hon säger att det ännu inte finns någon skäligen misstänkt, men att de brott som utreds är misshandel, olaga hot och egenmäktigt förfarande. Det egenmäktiga förfarandet ska ha bestått i att någon ska ha tagit ifrån ett vittne som filmade händelsen dennes telefon.

– Vi har hållit förhör på plats då den här händelsen inträffade, säger Anneli Lundberg.

Kan ni bekräfta att det var personer från Svenska Motståndsrörelsen på plats?

– Nej, det namnet på gruppering du nämner har vi inte ens.

Är Nordfront, som är SMR:s propagandasajt, det namn ni har?

– Jag kan inte uttala mig om det. Eftersom det pågår en utredning så är det förundersökningssekretess som gäller.

I tidningen Metro uttalar sig Anneli Lundbergs kollega, stationsbefälet Mikael Pelagalli, om vad polisen arbetar utifrån för bevismaterial.

– Vi har hört flera vittnen på plats och vi har även filmer som folk har filmat med sina mobilkameror. Det ska nog inte vara några problem att lösa det här, säger han.

Men Anneli Lundberg förnekar att polisen har tagit del av filmer eller annat bildmaterial från den aktuella händelsen. Hon har heller inte fått kännedom om att det skulle ha funnits några flaggor med SMR:s logga på plats. Detta trots att det i medierna figurerat bilder från händelsen där dessa flaggor klart och tydligt syns.

Ni har uttalat er i media om att utredningsläget är gott. Vad innebär det?

– Det var inte jag som uttalade mig om det utan en kollega. Jag skulle säga att det inte är så jättegott utredningsläge. Vi jobbar på att få fram någon skäligen misstänkt. Men den grupperingen du nämnde, vi jobbar inte med grupperingar på det viset. Vi måste ha fram fysiska personer bakom de misstänkta brotten för att någon ska kunna lagföras. Man kan inte döma en en hel gruppering för brott, säger Anneli Lundberg.

SMR består inte av så många personer, ett 30-tal. Om ni ville skulle ni då inte kunna ta in allihop på förhör?

– Det kan jag inte uttala mig om, vad vi eventuellt planerar och inte planerar att göra framöver.

Arbetaren har tagit del av foton från SMR:s manifestation i Åkersberga på lördagen och snabbt kunnat identifiera samtliga personer på bilderna som kända SMR-aktivister. Samtliga av personerna på fotona var med vid attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december 2013. Två av dem har figurerat i utredningarna om mordet på en 22-årig man i Vallentuna i september 2012, respektive mordförsöket på en man i Hökarängen i december 2013.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984