Debatt

”Putinstyrd pseudovänster stödjer rysk imperialism”

Till vänster Aleksej Gaskarov, en av dem som dömdes till fängelse efter demonstrationerna på Bolotnajatorget i Moskva 2012. Han har tagit avstånd från den nya retoriken om "antifascism". Här med Ilja Gusjin under rättegången i april 2014. Foto: Pavel Golovkin/TT

"Det är dags att ta avstånd från den Putinvänliga verksamhet som just nu utförs i vänsterrörelsens och antifascismens namn", skriver undertecknarna.

Vi lever i surrogatens tid. Genuina idéer och viktiga begrepp som vänster och antifascism används i dag som beskrivningar av sin totala motsats.

Ingen kunde väl tro att begreppet ”antifascism” skulle börja användas som ersättning för ordet imperialism innan det dök upp i rysk propaganda. Stridsyxan från det kalla kriget grävdes upp igen och plötsligt blev Putin antifascist och antiglobalist.

I namn av denna antifascism marscherade oidentifierad milis i gröna kläder in i Krim och annekterade halvön. Missionen sades vara att bekämpa ukrainska fascister och i hela Ryssland inleddes nu en stark så kallat antifascistisk trend. Ryska Nationella Enheten, andra nationalister och grupper inom ultrahögern började svära trohet till denna antifascism och hedra äldre släktingar ”som stormat Berlin och besegrat fascismen”.

Plötsligt stod sovjetnostalgiker och nationalister enade bakom kravet att få tillbaka imperiet, vare sig det nu var i den ortodoxa eller sovjetiska tappningen. Ortodoxa präster välsignade verksamheten och uppmanade unga män att göra som sina förfäder: skydda den ryska traditionen från det ”fascistiska” Gayropa.

Sanna ryska antifascister, allt ifrån liberaler till anarkister, ställde sig samtidigt frågan:

Om detta är antifascism? Vilka är då vi?

Bland de som tog avstånd från den nya retoriken fanns Rysslands mest kända politiska fångar: bolotnajafångarna Alexej Gaskarov och Alexej Polikhovich.

Ryssland bedriver idag ett illa maskerat, allt aggressivare propagandakrig i väst. Allt ifrån Russia Today till de troll som dyker upp i kommentarsfälten på nyhetssajter i väst sponsras ekonomiskt för att bygga en bild av att nazistiska ukrainare stödda av USA bekämpar antifascismens sista bastion Ryssland. Väst sägs ingå i en komplott mot denna kamp, precis som under Sovjettiden.

Ta den så kallade folkomröstning som genomfördes i Krim om att ”ansluta” sig till Ryssland. Vilka var observatörerna? Just en sådan pseudovänster i allians med ultrahögern. Die Linke och Le Pens Front National sprang Putins ärenden.

Ur deras perspektiv, vilka var bovarna i dramat? Vilka var ”fascisterna”?

I första hand den ökända ukrainska Högra Sektorn som trots att de fick ynka två procent i det ukrainska valet 2014 sägs infiltrera Ukraina och tvinga befolkningen i Donbass att prata ukrainska.

Och nu dyker så kallade ”Donbassföreningar” upp i Sverige med målet att få med sig den svenska vänstern i en kamp mot ”fascismen”. Arrangörerna propagerar för separatistiska organisationer som inte är erkända någonstans, de så kallade folkrepublikerna i Donetsk och Lugansk, vars ledare är portade från den civiliserade världen, och i Stockholm och Malmö sprids uppdiktade lögner om ukrainsk fascism och antifascistiska ”rebeller” på öppna möten där lukten av ryska pengar är så stark att man håller för näsan.

Budskapet lyder: Låt Putin ta delar av östra Ukraina för annars kommer fascisterna. Västerländska massmedier ljuger. Egentligen skickar USA fascister till Ukraina för att bomba Donbass.

Att dessa ”Donbassföreningar” opererar i Sverige är oroväckande i sig. Det är dags att ta avstånd från den Putinvänliga verksamhet som just nu utförs i vänsterrörelsens och antifascismens namn.

Ge inte efter för surrogatet!

¡No pasaran!

Olga Lännevall, Vänsterpartiet
Eugene Wolynsky, poet, journalist, sångare
Kurdo Baksi, Miljöpartiet
Kent Vilhelmsson, journalist, socialist
Zurab Rtveliashvili, poet, performance-artist
Philip Galtsov, politisk flykting från Bolotnaja-processen

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984