SSAB varslar i Borlänge

Stämningen bland de anställda på SSAB i Borlänge är upprörd. Det efter att företaget varslat 210 personer i samband med en att delar av produktionen läggs ner. Under tisdagen påbörjades förhandlingar kring varslet mellan arbetsköpare och fack.

Inrikes
På SSAB-anläggningen i Borlänge har 210 personer varslats, vilket innebär omkring en tiondel av de anställda.
Foto: Pär K Olsson

I samband med att SSAB slås samman med finska Ruukki planerar företaget att specialisera produktionen på olika orter. En av dessa orter är Borlänge. Där varslades 210 av de anställda från sina jobb på måndagen.

Orsaken är att deras produktion av galvaniserad plåt och färgbelagd plåt ska läggas ned och i stället flyttas till Finland och Finnspång. Kvar blir produktionen av varmvalsade och kallvalsade produkter av tunnplåt.

– Vi visste att det var förändringar på gång. Men att så många skulle varslas kom som en chock. Informationen har varit väldigt bristfällig. Många är både arga och ledsna, säger Sture Bergvall, klubb­ordförande på den lokala IF Metall-klubben.

Nedskärningarna motsvarar en tiondel av de totalt 2 100 anställda på SSAB i Borlänge. Det är ännu oklart hur staden och de drabbade kommer att påverkas av varslet.

Sture Bergvall berättar att facket redan tagit kontakt med arbetsförmedlingen. Samtidigt hoppas han att företaget och facket ska hitta andra lösningar än uppsägningar.

– Vi har i alla fall sex månader på oss att förhandla innan varslets verkställs. Vi ska försöka reda ut på vilka grunder man varslar och hur den nya organisationen ska se ut. Förhoppningen är att vi ska kunna hitta andra arbetsplatser inom företaget för så många som möjligt, säger han.

Enligt Marie Elfstrand, pressekreterare på SSAB, är det för tidigt att säga om det är möjligt att omplacera personal i stället för att säga upp dem.

Däremot påpekar hon att företagets ambition är att stödja de som eventuellt förlorar jobbet.

– Vår personalavdelning är aktiv och vi kommer inom kort att informera om vad vi kan erbjuda rent konkret i form av stöd, säger hon.

Eftersom varslet är en del av en större omorganisation av SSAB Europe som syftar till att specialisera produktionsorterna, så kommer troligen andra orter att påverkas framöver.

Sture Bergvall hyser dock en liten förhoppning om att det i förlängningen kan leda till att mer produktion förläggs i Borlänge.

Men Marie Elfstrand vill inte uttala sig om det i dagsläget.

– Det är för tidigt att säga då vi just har startat processen och förhandlingarna, säger hon.