Signerat

Inte tillräckligt dräpande – tyvärr

Svettigt. Jag är på väg hem från ICA med matkassar i händerna. Varorna ska in, sedan är det dags att hämta ungarna. Telefonen ringer. Främmande nummer. Gôtt – säkert ett förlag som vill anta min roman! Yeah right … Det är Vilma Vita Dental. De vill skänka mig en gratis eltandborste, för att testa en […]

Svettigt. Jag är på väg hem från ICA med matkassar i händerna. Varorna ska in, sedan är det dags att hämta ungarna. Telefonen ringer. Främmande nummer. Gôtt – säkert ett förlag som vill anta min roman! Yeah right … Det är Vilma Vita Dental. De vill skänka mig en gratis eltandborste, för att testa en ny mobil. Fan vad bra! Min nuvarande måste typ laddas fyra timmar för att orka borsta mina framtänder. Men så minns jag regeln: inga avtal över telefonen. Jag säger att jag ska kolla upp det och Vilma ber att få återkomma. En googling avslöjar att den gratis borsten följs av svindyra tandborsthuvuden som man måste köpa. Eller för att citera en före detta kund: ”Har inte deltagit i nån jävla tandhygienundersökning, kommer nu att skicka tillbaka dom här oanvändbara skit borstarna.”

Några dagar senare möts jag av nyheten att världens 80 rikaste personer tillsammans äger mer än hälften av jordens befolkning. Och att Ingvar Kamprad och Stefan Persson äger mer än hälften av Sveriges befolkning. Samtidigt tycker vissa idioter att tiggare är världens största problem. Genom den här textens uppbyggnad har jag nu lömskt kopplat ihop hederliga blufföretag som Vita Dental med riktigt smutsiga multimiljardärer. För att de hänger ihop. Hela samhället är uppbyggt på legaliserad orättvisa och lagliga bedrägerier. Så länge man inte slår gamla Agda i huvudet med en hammare är det fullt lagligt att lura av henne alla besparingar. Äganderätten är den enda principen som är riktigt konsekvent. Se på alla dödsfall på arbetsplatserna: i bästa fall renderar de böter, i vanliga fall en axelryckning. Yttrandefrihet på jobbet? Kul skämt. Eller det skrattande kräket Bertil Andersson som tjänar miljoner på flyktingar samtidigt som han har en skatteskuld. Tjäna pengar är den enda principen. Och då pratar jag inte om privatmoral.

Dagens samhälle är en enda stor tratt som leder ner till de rikas redan sprängfyllda fickor. Och samtidigt saknas det pengar i vården, Svenskt Näringsliv menar att det inte finns utrymme för högre löner (har de någonsin tyckt att det finns utrymme att höja något annat än direktörslöner?). Det är sant, så länge vi ska fortsätta göda de rikaste så finns det inget utrymme. Därför måste vi lösa frågan om den ekonomiska snedfördelningen. Det är inte okej att halva jordens befolkning knappt har mat för dagen.

Vi måste ta de rikas pengar.

Alla andra problem då? Kommer de att lösa sig då? Nej, men det finns inga förutsättningar för att få ett rättvist samhälle medan vi har kapitalism. Och tvärtom finns det inga förutsättningar för att bli av med kapitalismen om vi ignorerar sexism, rasism, imperialism osv.

Vilma Vita Dental ringer igen. Jag säger att jag har tappat alla mina tänder. 

De lägger på. Jag önskar att jag hade kommit på något mer dräpande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga