Nazister kan åtalas för blodig misshandel

Det har gått nästan ett och ett halvt år sedan ett tiotal nazister misshandlade en man på öppen gata mitt på ljusa dagen i centrala Uppsala. Mannen fick föras till sjukhus med flera jack i huvudet. Nu kan tre av nazisterna, som är medlemmar i Svenska Motståndsrörelsen, komma att åtalas för misshandeln.

Inrikes
Den 10 augusti 2013 demonstrerade SMR i Uppsala. Mannen med ryggen vänd mot kameran är Anders Henriksson, han blev strax efter att fotot togs misshandlad av ett tiotal nazister.
Foto: Joakim Medin/Arkiv

Tre av de nazister ur Svenska motståndsrörelsen, SMR, som misshandlade en man på öppen gata i Uppsala i augusti 2013 kommer troligen att åtalas.

Misshandeln ägde rum i samband med att SMR demonstrerade och stod och delade ut flygblad på gågatan i staden. Enligt vittnen var det ett tiotal nazister som gav sig på mannen som rivit sönder ett av deras flygblad och sedan gått emellan när en av nazisterna höjde sin näve mot en kvinna som stod bredvid honom.

Mannen fick ta emot åtskilliga sparkar och knytnävsslag och blödde kraftigt från huvudet innan de två poliser som övervakade den icke tillståndsgivna demonstrationen ingrep. Nazisterna använde även sina medhavda fanor som spjut när de attackerade. Den misshandlade mannen fick föras till sjukhus med flera jack i huvudet och hjärnskakning.

Polisutredningen lades först ned till följd av vad polisen hävdade var brist på bevisning. Det trots att attacken hade filmats och flera vittnen, inklusive den misshandlade mannen själv, pekat ut gärningsmännen.

När Arbetaren pratade med polisinspektör Svante Gauffin vid Uppsalapolisen, som var den som tog beslutet att lägga ned utredningen, och påpekade att de ju hade filmmaterial från händelsen och flera vittnen fanns, svarade han såhär:

– Nej, vi har bara haft stillbilder och har hört samtliga människor som gått att identifiera på dem. Vi kan ju inte slita ur varenda vittne vad de hört och sett. En del är rädda och så länge vi inte har sträckbänk så kan vi ju inte tvinga dem att prata.

En månad senare, i mars förra året, kom besked om att förundersökningen skulle återupptas, det sedan filmmaterialet uppmärksammats i media. Sedan dess har flera nya förhör hållits, men än så länge gäller dock förundersökningssekretess.

– Det lutar åt att det väcks åtal. Bilder och filmer är viktig bevisning, men mycket beror också på uppgifter från målsägande och vittnen, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren till Upsala Nya Tidning.

Männen som nu delgivits misstanke om misshandel är i 20-årsåldern och hemmahörande i Stockholmsområdet. Enligt UNT deltog samtliga även i SMR:s väpnade attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm den 15 december 2013.

En av männen dömdes efter det för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, de två andra har nyligen åtalats för samma brott. Den man som dömts för Kärrtorpattacken var även han åtalad, men friades, för mordförsöket på en man i Hökarängen den 7 december 2013.

Den misshandlade mannen, Anders Henriksson, är glad över beskedet att gärningsmännen nu kan komma att få stå till svars för sina gärningar.

– Det känns jättebra, det är tråkigt att det har tagit så lång tid bara. Det är klart att det påverkar ens liv negativt när man har något sådant här som ligger i bakgrunden hela tiden, säger han när Arbetaren ringer upp honom.

Hans förtroende för poliserna som ledde förundersökningen inledningsvis är mycket lågt.

– Det sköttes helt inkompetent. Dessutom kom de med regelrätta lögner om att det inte fanns bilder och så vidare. De poliser som skött utredningen nu har däremot gjort ett rigoröst arbete, intervjuat fler vittnen, letat efter ytterligare bevis, gått till butikerna omkring för att se om det finns bildmaterial från deras övervakningskameror. Det känns bra.

Eftersom Anders Henriksson tidigt gick ut offentligt med både bild och namn har han varje gång händelsen nämnts i media fått ta emot hot från högerradikala på nätet.

– Det är sådant som kommer som brev på posten. Och det är klart att det känns obehagligt eftersom jag har barn och så. Men samtidigt skulle jag göra samma sak igen, jag kommer alltid gå emellan för att skydda mina medmänniskor, säger han.

– Vi kan inte låta högerextrema individer sätta agendan för vårt samhälle. Vi måste stå tillsammans mot dem.