”Vi vill skapa jämbördiga möten”

Tre frågor till Helen Hugosson Strandemo, ansvarig utgivare för Dik Manusch, en ny tidning till förmån för EU-migranter i Västerbotten som börjar säljas på gatorna i Umeå, Skellefteå och Lycksele på måndag.

Inrikes
Tanken är att hjälpa människor att komma på fötter, att få dem slippa stå på knä och tigga, säger Helen Hugosson Strandemo, ansvarig utgivare för Dik Manusch.
Foto: Privat

Vad är idén med den här tidningen? 

– Det började egentligen i höstas när en man som tigger på gatorna i Skellefteå berättade att han sett hur Situation Stockholm säljs i Stockholm. Han ville göra något liknande här och då började vi i föreningen Sams – Se alla människor i Skellefteå – fundera och kontaktade så småningom tidningen Norran som nappade på idén. Vi lade ut ett upprop på Facebook och fick ett enormt gensvar av skribenter, fotografer och serietecknare som alla ville jobba ideellt. 

– Temat på tidningen är Dik Manusch, som betyder Se människan, och tanken är att hjälpa människor att komma på fötter, att få dem slippa stå på knä och tigga och skapa mer jämbördiga möten mellan människor.

Hur är det tänkt att det ska fungera rent praktiskt?

– Det är Norran som trycker upp den, sedan distribueras den ut till olika församlingar i området som har kontakt med många EU-migranter. De kan sedan hämta de tidningar som de vill sälja och alla pengar går oavkortat till säljaren. Det finns inga mellanhänder eller någon annan som tjänar på det här.

Vad har ni fått för respons hittills?

– Fantastisk. Jättemånga har hört av sig och vill bidra med innehåll. Från Luleå i norr till Malmö i söder. Vi vill ju belysa viktiga frågor och få igång en samhällsdebatt för det är ett väldigt hårt klimat i Sverige i dag. Tanken är ju att innehållet ska spegla hela Sverige så förhoppningsvis vill fler ta över bollen och vi delar gärna ut materialet så att den även kan tryckas och säljas på andra ställen. Just nu har vi material till minst ett nummer till, men på sikt vore det ju underbart om vi kunde komma ut regelbundet.