Polis red ner demonstranter

Brutala scener utspelades på lördagseftermiddagen när beriden polis gick till attack mot en antifascistisk demonstration i Malmö. Flera personer skadades, varav minst en allvarligt, och en man fördes till sjukhus efter att ha körts över av polisens bepansrade minibuss.

Inrikes
10 beridna poliser i bredd red fram och tillbaka längsgatan, där skadade låg utan att kunna komma undan, uppger ögonvittnen.
Foto: Drago Prvulovic/TT

– Vi är alla i chock över polisens övervåld. Jag har själv sett bilder när polishästar trampar ner människor, makabra syner, säger Matilda Renkvist, talesperson för nätverket Skåne mot rasism, till DN.se.

Flera tusen demonstranter hade samlats i Limhamn utanför Malmö för att demonstrera mot det nazistiska Svenskarnas parti, som skulle hålla torgmöte. Polisen hade inhägnat området med staket och containrar.

Demonstranter ropade slagord och smällare kastades. I närheten av kravallstaketet som inhägnade platsen där SvP skulle hålla sitt möte gick polisen till attack. 

Journalisten Susanna Nygren skriver på Aftonbladet.se:

”De red rakt fram i full galopp mot en folkmassa på 300-400 personer. Polisen upprepade detta om och om igen. 
Det var inte stökigt i folkmassan. Vissa skrek slagord och ett antal poliser stod framför dem för att hålla dem borta från staketet.
Det var inga utfall från motdemonstranterna, det som hände var att de skrek.”

På bilder syns blod på gatan efter polisens chock.

– Jag har sett de bilderna och när det händer ser det oerhört illa ut. Är det som nu massor med bengaler, smällare och stora folkmassor måste vi agera kraftfullt och då kan det få det här resultatet men det ska också utredas, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till TT.

En man skadades i benet när han kördes över av polisens bepansrade minibuss. Enligt Skånska Dagbladets reporter, som bevittnade händelsen, föreföll det medvetet och oprovocerat.

Vid 16-tiden uppgav räddningstjänsten att sex personer förts till sjukhus. Enligt ögonvittnen på plats har dock 16 personer uppsökt akutmottagningen på Malmö sjukhus för skallskador. Polisen har spärrat av akuten och kontrollerar alla som vill komma in.