Facket i världen

Palestinas arbetare vill ha solidaritet

Palestinska elektriker inspekterar ett av de områden som Israel bombat. Nu vädjar Palestinas fackföreningsrörelse om bojkott. Foto: lefteris Pitarakis/TT

I ett färskt upprop vädjar företrädare för den palestinska fackföreningsrörelsen om ökad press på Israel från världens arbetare. En önskan om bojkott, likt den som drabbade Sydafrikas apartheidregim, står på dagordningen.

Palestinska fackliga organisationer vädjar nu om omedelbart stöd och solidaritet från världens samlade fackföreningsrörelse. Det som svar på Israels pågående militära attacker. Tillsammans med sydafrikanska Congress of South African Trade Unions, COSATU, har de palestinska organisationerna skrivit ett upprop där de bland annat uppmanar omvärldens organiserade arbetare att bojkotta Israel, bryta med de israeliska fackförbund som bidrar till ockupationen och kräva ett vapenembargo mot landet.

”Det civila samhällets solidaritet är den enda kraften som kan få slut på slakten på vårt folk och visa palestinierna att de inte står ensamma, precis som den internationella solidariteten gjorde i sitt stöd för kampen mot apartheid i Sydafrika”, skriver fackförbunden i ett uttalande.
Uppropet följer på den senaste tidens ökade aktivitet från den internationella fackföreningsrörelsen.

Under den senaste månaden har bland annat Internationella transportarbetarefederationen, ITF, fördömt de israeliska angreppen mot Gaza. Organisationens ordförande Paddy Crumlin skriver i ett uttalande att angreppet mot det tätbefolkade området har skett ”i full vetskap om att det innebär fruktansvärda civila dödsoffer”.
Svenska Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren säger till Arbetaren att ITF historiskt sett alltid varit tydliga i sin kritik mot Israels kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter. För svensk del deltar förbundet redan i ett biståndsprojekt nere i regionen. Transportmedlemmarna har även bidragit med ekonomiska medel för att underlätta situationen för Gazaborna.
Lars Lindgren kan däremot inte i dagsläget ge besked om huruvida ITF kommer att besluta sig för att följa de palestinska och sydafrikanska fackförenings­rörelsernas uppmaning till bojkott.
– ITF ska ha kongress under nästa vecka i Sofia i Bulgarien och då kommer frågan att debatteras och förhoppningsvis kommer ett beslut att tas då. Men i vår internationella organisation finns även israeliska transport­arbetarfack representerade så det är omöjligt att säga vad vi landar i, säger han.
Även den  internationella fackliga samorganisationen, ITUC, som organiserar 175 miljoner arbetare i 155 olika länder, däribland svenska LO, TCO och SACO, har krävt ett slut på Israels ockupation.
– Världen kan inte tillåta denna orättvisa att fortsätta, inte heller kan vi acceptera bruket av mer våld som dödar oskyldiga civila, sade organisationens generalsekreterare Sharan Burrow i mitten av juli.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga