Våld mot Kärrtorpsnazist var nödvärn

Södertörns tingsrätt friar den 25-årige antifascist som slog en angripande nazist i ansiktet med en flaggpinne i samband med Svenska motståndsrörelsens attack mot en demonstration i stockholmsförorten Kärrtorp i december förra året. Det meddelades på måndagen klockan 11.

Inrikes
SMR gick till attack i Kärrtorp 15 december 2014.
Foto: Hampus Andersson/TT

Tingsrätten anser att 25-åringen agerade i nödvärn och i försvar av ”de barnfamiljer och äldre” som ingick i den antirasistiska demonstrationen. Vidare konstaterar tingsrätten att trots att 25-åringens handling i annat fall hade bedömts som grov misshandel, ska det ställas i proportion med nazisternas våld.

Ursprungligen rubricerade polisen brottet som mordförsök, därefter grov misshandel. 25-åringen, som först häktades i sin frånvaro och som suttit häktad sedan mitten av april, släpps först när domen vunnit laga kraft. Han döms för brott mot knivlagen för att ha tagit med sig en kniv till demonstrationen, samt för stöld och hot mot tjänsteman. 

– Vi anser att tingsrätten har gjort en helt korrekt bedömning gällande den åtalspunkten. Det är helt i linje med det vi anfört, säger Ted Dahlqvist, 25-åringens advokat.

Sedan tidigare är en antifascist dömd till 6,5 års fängelse för dråpförsök då han knivhögg en nazist vid samma tillfälle. Rätten ansåg även då att en allmän nödvärnssituation förelåg, men att knivhuggen inte går att försvara med hänsyn till detta.