Utrikes

Syndikalistfack tar strid mot Svenska kyrkan

”Förbli schyst, Lena”, skrivet på gatan under FAU:s aktion mot svenska kyrkans firande av Sveriges nationaldag den 6 juni. Foto: FAU

Samtlig personal på Svenska kyrkans skola i Berlin har sagts upp. Det utan vare sig förhandlingar med facket eller med de anställda. I stället ska de uppsagda få söka sina tjänster igen, men medlemmar i syndikalistfacket FAU befarar att skolan vill rensa ut obekväm personal.

Samtliga åtta anställda på Svenska skolan i Berlin har sagts upp, utan att förhandlingar hållits vare sig med fack eller anställda.

– De sade att vi måste se över ekonomin och om vi ska göra om era tjänster måste vi säga upp allihopa. Vi ser det som en attack, att vi ska förhandla på våra bara knän, säger Johnny Hellquist, gymnastiklärare och medlem i tyska syndikalistfacket FAU.

När skolans ledning ville genomföra lönesänkningar på fritidsverksamheten skickade sex av åtta i personalen ett protestbrev. Två dagar senare meddelade skolans vd, Lena Brolin, att samtliga i personalen var uppsagda. De var välkomna att söka sina tjänster igen till förändrade villkor.

– Vi befarar att det här är ett sätt att göra sig av med obekväma röster på arbetsplatsen, säger Johnny Hellquist.

Svenska Skolan ägs av Svenska kyrkan och dess vd, Lena Brolin, är också kyrkoherde i församlingen. Enligt henne sker uppsägningarna på grund av skolans krisande ekonomi. I ett meddelande på skolans hemsida garanteras att inga externa rekryteringar kommer att ske.

– När vi sade upp alla, i enlighet med tysk arbetsrätt, uppmanade vi alla att söka tjänsterna igen för att de skulle kunna förhandla om bättre arbetsvillkor, säger Lena Brolin.

Hur går det ihop med ambitionen att spara pengar?

– Det blir bättre för de lärare som kommer att vara kvar till hösten. Någon lärare kan anse att tjänsten är för liten. Mer kan jag inte gå in på.

Sedan tidigare har personalen visat sig villig att solidariskt dela på arbetstiden. Men om det hade kunnat lösas på ett sådant sätt även denna gång kan inte Lena Brolin svara på eftersom det inte förts några förhandlingar vare sig med facket eller de anställda innan uppsägningarna verkställdes.

– Vi har inte något avtal med facket. Kollektivavtal finns inte i Tyskland. Här gäller den fria förhandlingsrätten. Det är inte som i Sverige. Sedan har det kommit en propå från FAU. De förhandlingarna får de ta med vår advokat, säger hon.

Enligt Johnny Hellquist, som också är sekreterare för FAU Berlins utländska sektion, är uttalandet huvudlöst.

– Självklart finns det kollektivavtal i Tyskland, säger han. 

– Det finns dessutom kollektivavtal som specifikt riktar sig mot evangeliska arbetsplatser, dessa avtal är skrivna av lärarfacket GEW, servicefacket Verdi och GKD, som är facket för kyrka och diakoni.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga