”Polis på plats kände till attack”

Polisen kände till nazisternas planer på attack mot den antirasistiska demonstrationen i Stockholmsförorten Kärrtorp i december flera dagar i förväg. Men uppgifterna slarvades bort och kom inte Söderortspolisen till del. Nu bekräftar Söderortspolisen att ansvarigt befäl ändå kände till hotbilden minst två timmar före nazisterna gick till angrepp.

Inrikes
Polisens underrättelseinformation stämde mycket väl överens med vad som faktiskt skedde i Kärrtorp den 15 december förra året.
Foto: Hampus Andersson/TT

En internutredning inom Stockholmspolisen har klargjort att polisen kände till nazisternas planer på att attackera den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp den 15 december förra året. Redan två dagar innan skickade polisens underrättelsetjänst, KUT, in en detaljerad beskrivning som skulle visa sig stämma överens med vad som senare också skedde.

Enligt officiella källor fastnade denna kunskap i polishuset på Kungsholmen och kom aldrig fram till Söderortspolisen som ansvarade för insatsen och satte sex poliser att ansvara för skyddet. Men nu kan Arbetaren avslöja att underrättelsen om nazistplanerna nådde ansvariga befälet på plats åtminstone två timmar innan attacken skedde utan att förstärkning kallades in.

– Tiden hade absolut räckt att få till mer personal, säger Paul Nilsson, biträdande distriktschef på Söderortspolisen.

Klockan 10 på söndagsmorgonen fick Lisa, som då tilldelats rollen som demonstrationens poliskontakt, ett samtal från polisens ansvariga befäl, Evelina Molander.

– Hon berättade att de hade fått en indikation på att det möjligen planerades en motdemonstration från ”högersidan”, säger Lisa från Linje 17 mot rasism och en av inititativtagarna till demonstrationen.

– Jag tror att alla inom demonstrationsledningen föreställde sig att det var att de skulle stå och vifta med plakat. Det var så jag uppfattade informationen

Men den information som Söderortspolisens befäl delgivit Lisa, var i själva verket baserat på KUT:s beskrivning av ”trovärdiga uppgifter” om att ”30-40 deltagare” från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR, planerar en ”motdemonstration” beväpnade med ”gatustridsvapen och pyrotekniska varor”.

Evelina Molander vill inte bli intervjuad, men hennes chef Paul Nilsson bekräftar uppgifterna.

– Evelina fick uppgifterna vid tiotiden av dialogpolisen som fått ta del av handlingen. Någon centralt hade visat dem den och dialogpolisen ringde då upp henne, säger han.

Men trots att uppgifterna nu fanns två timmar innan demonstrationen ringdes ingen förstärkning in. Enligt Paul Nilsson berodde det på att det ansvariga befälet inte var säker på om informationen stämde.

– Hon resonerade att det var en muntlig uppgift som det inte fanns analys på. Man kan klandra någon inom Stockholmspolisen, men inte Evelina. Tvärtom gör den tidigare hanteringen av ärendet att hon fick svår uppgift, säger han.

Men hon ringde inte heller och kontrollerade uppgifterna?

– Nej, det gjorde hon inte.

Först efter att dialogpolis fått information om att ett 30-tal svartklädda personer med sköldar närmade sig Kärrtorp begärdes ytterligare resurser. De anlände emellertid för sent för att avvärja attacken.

Paul Nilsson bekräftar också att KUT sent på fredagseftermiddag hade skickat informationen vidare till Söderortspolisen. Men det var efter kontorstid och inkorgen vittjas enbart på vardagar.

Den internutredning som polisen genomfört visade att den detaljerade underrättelseinformationen passerade minst tre personer hos Stockholmspolisen under fredagen och lördagens morgon. På lördagsförmiddagen, dagen innan demonstrationen, framfördes informationen till den ansvariga för den så kallade myndighetsberedskapen som fördelar extra resurser. Ingen åtgärd om extra personalresurser beslutades.