Hårt straff för antifascist som högg nazist

Sex år och sex månaders fängelse. Det blev domen mot den 35-årige vänsteraktivist som knivhögg en av de attackerande nazisterna i Kärrtorp i mitten av december förra året.

Inrikes
Under rättegången mot den 35-årige antifascisten.
Foto: Per Larsson

Det var i samband med att nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen gick till attack mot en manifestation mot rasism på torget i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december förra året som 35-åringen högg en av de attackerande med kniv. De fåtal poliser som var på plats när nazisterna stormade torget med glasflaskor och tillhyggen lyckades inte mota bort nazisterna och flera av de barnfamiljer som samlats för att manifestera mot nazisternas upptrappade aktiviteter i området tvingades fly i panik. En grupp antirasister bjöd motstånd och i tumultet när nazisterna till slut trycktes tillbaka knivhöggs en man två gånger i ryggen. Nödvärn, hävdade den nu dömde 35-åringen, medan Södertörns tingsrätt fastslår att det hela rörde sig om försök till dråp.

Av de nazister som attackerade dömdes tre personer tidigare i år till mellan åtta och sex månaders fängelse. Fyra yngre nazister dömdes också till ungdomstjänst. Straffet för 35-åringen som, enligt sig själv försvarade sig mot nazisternas attack, blev det överlägset hårdaste.

– Om man jämför med dem som attackerade är det här ett väldigt hårt straff. Dessutom är jag väldigt skeptiskt till hur han över huvud taget kunde bli åtalad för våldsamt upplopp med tanke på vad som hände i Kärrtorp och vilka det var som attackerade. Det är helt absurt, säger Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, till Arbetaren.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhelm säger dock till Expressen att domen är välskriven och berömmer polisens förundersökningsarbete. 

Han är dock säker på att fallet kommer att prövas även i Hovrätten, eftersom den dömde 35-­ åringen hela tiden menat att han handlat i nödvärn.

Den dömde 35-åringen sade tidigare under rättegången: ”Vi hade valet att stå där på torget och ta emot stryk eller försvara oss”, men tingsrätten menade i sin dom att 35-åringen försökte att döda mannen ur Svenska Motståndsrörelsen och att rätten till nödvärn är begränsad på så sätt att det våld som används inte får vara uppenbart oförsvarligt.

Förutom försök till dråp döms mannen även för olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.