Hård kritik mot grekiskt polisväsende

Kopplingar inom grekiska polisen till nazistpartiet Gyllene Gryning är bara toppen av ett isberg. Enligt en rapport från Amnesty International dras ordningsmakten med en djupt rotad rasistisk kultur. Maktmissbruk, övervåld och till och med tortyr går dessutom ostraffat.

Utrikes
Polisen omringar en grupp migranter i centrala Aten. Mellan januari 2012 och april 2013 utfördes en sjättedel av alla rasistiska hatbrott i landet av poliser.
Foto: Thanassis Stavrakis/TT

Den grekiska polisen och kustbevakningen präglas av en djupt rotad rasistisk kultur, vilket resulterar i att migranter utsätts för både övervåld och tortyr. I en rapport från Amnesty International dokumenteras flera incidenter där polisen aktivt deltagit i attacker mot migranter. Enligt Grekiska ombudspersonen, som utsetts av  landets parlament för att utreda anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter, utfördes mellan januari 2012 och april 2013 en sjättedel av alla rasistiska hatbrott av poliser. En anonymiserad syrisk migrant med erkänd flyktingstatus berättar i rapporten om hur han misshandlades i polisens flyktingförvar.

– Sedan bad han två poliser ta mig till ett rum där de andra i förvaret inte kunde se mig. Poliserna började sparka mig i bröstkorgen. Sedan örfilade en polisman mig och började slå mig med knytnävarna i ansiktet, berättar han i rapporten.

I samband med rättegångarna mot nazistpartiet Gyllene Gryning konstaterades det att tio poliser direkt eller indirekt hade deltagit i brott som utförts av partiets stormtrupper. Men problemet ligger djupare än så och polisernas övervåld mot omhändertagna migranter och vänsterdemonstranter utreds sällan.

– Generellt har vi kunnat konstatera att den grekiska polisen använder övervåld, men utan att det får några följder. Bland medlemmar av poliskåren finns en stark känsla av att stå över lagen, säger Giorgos Kosmopoulos, kampanjledare på Amnesty International och en av rapportens författare.

Antalet hatbrott har ökat lavinartat i Grekland. Från oktober 2011 och januari 2014 dokumenterade FN-organet UNHCR över 350 brott med rasistiska motiv. Men hos polisen har brottsoffren sällan något att hämta. Rapporten från Amnesty visar att polisen systematiskt underlåtit att utreda brotten och i vissa fall till och med låtit attacker mot migranter pågå i polisens förvar.

– Vi ser en ökande främlingsfientlighet i Grekland. Polisen och den grekiska staten skapar, genom sin underlåtenhet att inrätta en fungerande myndighet som utreder polisen, ett klimat som gör det lättare för de som går från ord till handling, säger Giorgos Kosmopoulos.