13 i V i Örebro riskerar uteslutning

Efter att ha blivit utesluten ur Vänsterpartiet startar Markus Allard Örebropartiet. För att ställa upp i val krävs 1 500 namnunderskrifter. Flera vänsterpartister som skrivit under har kontaktats av V via mejl och riskerar uteslutas.

Inrikes
Sören Karlsson har uteslutits ur V via mejl för att han undertecknat en namninsamling om att registrera ett nytt parti i Örebro.

Markus Allard, kontroversiell före detta ordförande för Ung Vänster i Örebro, fortsätter hemsöka Vänsterpartiet. 13 medlemmar i vänsterpartiet har tagit emot ett mejl från parti­sekreteraren Aron Etzler med budskapet att de nu stryks ur partiet. Anledningen är att de skrivit under en namninsamling för att det nystartade Örebropartiet ska kunna ställa upp i allmänna val. Örebropartiets ledare är Markus Allard som uteslöts ur Vänsterpartiet efter att han inte tagit tydligt avstånd från den antifascistiska organisationen Revolutionära Fronten.

– Det är ett rent barnsligt beteende. Alla de här som skrivit under är ju inte medlemmar i Örebropartiet, det är bara fyra personer. Jag tycker synd om dem som varit med länge och som bara kastas ut, utan att ens bli uppringda, säger Markus Allard till Arbetaren.

En av dem som mottagit mejlet är 74-åriga Sören Karlsson i Örebro, som varit medlem i partiet i 52 år. Han berättar att han blev ledsen över att efter så lång tid bli utsparkad via mail.

– Registreringen var ju inte att vi stödde något parti utan att vi skrev under våra namn för att ung­domarna skulle få möjlighet att göra sig hörda och sedda, säger han.

Sören Karlsson tycker inte att en namnunderskrift borde vara skäl till uteslutning och ifrågasätter om det är i enlighet med partiets stadgar. Själv är han inte medlem i Örebropartiet och har inte heller funderat i de banorna.

– Jag har överhuvudtaget inte tänkt att jag skulle gå med. För övrigt undrar jag om de ens börjat ta in potentiella medlemmar. 

Men partisekreterare och avsändare av mejlet Aron Etzler ser inget konstigt med agerandet.

– Det är för att klargöra att man inte kan vara medlemmar i två partier samtidigt. En del av dem som startat Örebropartiet är medlemmar i Vänsterpartiet.

Men i mejlet står det ingenting om medlemskap, utan att verkställande utskottet funnit att det är oförenligt med medlemskap att ”stödja bildandet av Örebropartiet”. Enligt Aron Etzler är mejlet inte att betrakta som en uteslutning, särskilt som det bara är partistyrelsen som kan ta ett sådant beslut.

– Vi skickade ut ett brev som är väldigt tydligt. Vill du vara kvar i vårt parti måste du välja mellan Vänsterpartiet eller Örebropartiet. 

Men något sådant val går inte att utläsa av mejltexten, i stället står det: ”Vi har noterat att du har medverkat till bildandet av Örebropartiet genom att skriva under den namninsamling som partiet behöver för att kunna ställa upp i kommunfullmäktigevalet. Vi kommer därför att stryka dig som medlem i Vänsterpartiet.” 

Medlemmen ges en vecka att överklaga beslutet. Men Sören Karlsson har tröttnat på partiledningens agerande. Men också på att partiet går åt höger och att partiledningen så ensidigt tagit ställning för höger­falangen i den infekterade konflikten mellan falangerna i Örebro.

– Jag har svårt att tänka mig att jag skulle kunna komma tillbaka för min egen del. De har ju tappat konceptet. Det blir värre och värre. De verkar ha tappat styrseln och det är inte så konstigt om man tappar sina ideologiska rötter. Förlurar man sin koppling till klassrötterna blir man lätt utsatt för borgerliga kastvindar, säger Sören Karlsson.

Men även medlemmar som inte skrivit under listan har reagerat på partisekreterarens mail. I sociala medier skriver flera vänsterpartister att de skrivit under namninsamlingar för till exempel Piratpartiet och för Feministiskt Initiativs valregistrering utan att detta lett till uteslutningshot. En av dem är Ola Nilsson, som för Vänsterpartiet sitter som vice ordförande i Malmö Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. Mest som en vänskaplig gest åt en vän skrev han under en namnlista för valregistrering av Sveriges Kommunistiska Parti.

– Det var ju ingen stor grej och inte något jag skyltade med å andra sidan. Men mig veterligen har partiet tidigare inte varit intresserade av att begära ut de här listorna och kolla dem mot medlemsregistret, säger han.

Aron Etzler säger sig dock inte veta något om tidigare liknande händelser och kan därför inte jämföra.

– Jag har inte hört att det varit ett problem tidigare. Men jag tror å andra sidan inte heller att bara en sådan underskrift föranleder uteslutning. Det får partistyrelsen avgöra, säger han.