Inrikes

Flera till sjukhus efter nazistattack

Mer än 1 000 människor samlades vid La Mano, monumentet över svenska Spanienfrivilliga på Södermalm i Stockholm, för att manifestera mot nazistattacken. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Sex personer har förts till sjukhus efter att ha attackerats av knivbeväpnade angripare i stadsdelen Möllevången i Malmö. Den svårast skadade, en politiskt engagerad fotbollsupporter, var på söndagen fortfarande nedsövd med livshotande skador.

Tre personer är på söndagsförmiddagen anhållna för mordförsök efter attacken, som skedde i korsningen Kristianstadsgatan/Falsterbogatan i sydöstra Malmö. Enligt polisen är de anhållna nazister.

Attacken skedde vid 00:30-tiden natten till söndagen. Klockan 22 hade feminister hållit en Ta natten tillbaka-demonstration på det närliggande Möllevångstorget.

– Mina vänner var på väg tillbaka efter demonstrationen då de attackerades med knivar, uppger en man till Sydsvenskan.

Enligt mannen var det en planerad attack.

Tre personer har knivhuggits, en av dem har fått lungan punkterad. Den allvarligast skadade, en ung man som är mycket aktiv inom en av Malmö FF:s supportergrupper och bland annat engagerat sig mot homofobi på fotbollsläktaren, uppges ha svåra skallskador.

”Alla våra tankar och all vår kärlek går idag ut till vår vän”, skriver supportergruppen Ultras Malmö i dag på sin Facebooksida med anledning av attacken. ”Vår läktare är en plats för gemenskap och där alla med ett himmelsblått hjärta är välkomna. Vi kommer aldrig acceptera rasism och nazism på vår läktare eller i vår stad”. 

Malmö FF:s supporterklubb MFF Support kallar på sin Facebooksida mannen ”en stark röst och har genom åren varit en av dem som byggt upp den läktarkultur som vi idag är så stolta över.”

Samstämmiga uppgifter från människor som befunnit sig på platsen talar om att en grupp på minst sex nazister gått till attack. Enligt uppgifter till Arbetaren ska en av de utpekade gärningsmännen nyligen ha varit i Ukraina tillsammans med ledande personer i Svenskarnas Parti för att bedriva frivilligarbete inom ramen för de nazikontrollerade självförsvarsgrupperna i Kiev.

När det blev känt att svenska nazister rest till Ukraina sade Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen, följande till Sveriges Radio Ekot:

– Vi ser ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem.

Tusentals samlades på söndagseftermiddagen på Möllevångstorget i Malmö för att markera sin avsky mot attacken. Under dagen och kvällen hölls demonstrationer även i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala, Jönköping, Gävle och Umeå. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp