Nazister inför rätta för Kärrtorpsattack

Rättegången mot sju nazister, som attackerade en demonstration mot rasism i Stockholmsförorten Kärrtorp i december förra året, gick i dag fredag in på sin sista dag.

Inrikes
I veckan inleddes rättegången mot medlemmarna i Svenska Motståndsrörelsen som står åtalade efter attacken mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013. Säkerhetspådraget vid Södertörns tingsrätt var stort.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under stort säkerhetspådrag och fullsatt rättssal hölls rättegången mot sju av de nazister som attackerade en demonstration mot rasism i Kärrtorp förra året. Tre av ledargestalterna i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR – Emil Hagberg, Peter Jusztin, och Joakim Blixt Eriksson – står åtalade för anstiftan till och anförande av våldsamt upplopp. Samtliga åtalade förnekar brott. Enligt ledarna var de på platsen för att genomföra en fredlig motdemonstration, men blev själva attackerade och försvarade sig.

– Det var våldsamt, men det är två grupperingar som ryker ihop och det är inte ett våldsamt upplopp, säger försvarsadvokat Peter Skeppstedt till SR.

– Trots att jag inte anförde gruppen kan jag ha verkat inspirerande för de andra deltagarna genom min blotta närvaro, sade Emil Hagberg i rättssalen under onsdagen, rapporterar SR.

I förundersökningen framkommer dock att de åtalade via sms sammankallat demonstrationen, och även att de uppmanat till att komma med tandskydd och lindade händer. De har också uppmanat till ”black block klädsel” utan tryck för att undvika identifikation.

Ytterligare fyra personer som var under 18 år vid tillfället för attacken står åtalade för våldsamt upplopp. Till skillnad från ledarna talade de mer öppet. De berättade bland annat att de av ledarna försetts med tomflaskor som de uppmanats att ta med sig till demonstrationen. 

Övriga åtalspunkter som behandlades under rättegången var hets mot folkgrupp och vapenbrott.

– Det var ju helt klart överlagt att attackera vår demonstration. Det var de som kom dit och stormade oss. Konfrontationen skedde i vår demonstration, på torget där vi stått från början, säger Ammar Korshed, aktiv i Linje 17 mot rasism som anordnade den antirasistiska demonstrationen.

Ytterligare ett trettiotal personer kommer inom kort att åtalas för deltagande i attacken, de flesta med kopplingar till SMR. Nästa vecka inleds huvudförhandlingar mot Emil Hagberg och Pär Sjöberg från SMR för en attack mot ett antirasistiskt möte i Ludvika.