Sydafrikas gruvarbetare viker inte

80 000 sydafrikanska gruvarbetare har lagt ned arbetet och tänker inte återgå förrän kraven om höjda löner möts. Platinabolagen har nu, när strejken går in på sin sjätte vecka, börjat redovisa miljard­förlusterna i realtid på nätet.

Utrikes
Strejkande gruvarbetare sjunger och dansar framför Lonmins platinagruva i Marikana i Sydafrika, torsdagen den 24 januari tidigare i år.
Foto: Themba Hadebe/TT

Gruvarbetarstrejken i Sydafrika går nu in på sin sjätte vecka och inget tyder på att den är nära ett avslut. Polisen rapporteras ha ingripit med gummikulor mot demonstranterna för att skingra blockader av vägar, men hittills har inget fått protesterna att mattas av. Sedan den 23 januari har 80 000 gruvarbetare anslutna i facket AMCU, The Association of ­Mineworkers and Construction Union, lamslagit stora delar av landets gruv­industri genom att lägga ned arbetet. 

I måndags började landets tre största platinabolag, Anglo American Platinum, Impala Platinum och Lonmin, visa de ekonomiska förluster strejken för med sig i realtid på en för ändamålet gemensamt upprättad hemsida. På onsdagen låg summan för bolagens förlorade intäkter på över 5,4 miljarder sydafrikanska rand, motsvarande cirka 3,2 miljarder svenska kronor. Arbetarna har gått miste om 2,4 miljarder rand i uteblivna löner. 

Gruvarbetarna kräver en dubb­lering av månadslönerna till 12 500 rand, motsvarande cirka 7 400 svenska kronor. Gruvbolagen hävdar att de inte har råd med en sådan löneförhöjning till följd av prispress och stigande kostnader inom industrin. I stället erbjuder de löneökningar på 7 procent. Staten har satt in medlare för att få en lösning på konflikten, men hittills har förhandlingarna inte lett till någon framgång. AMCU har givit löfte om att framhärda med strejken till dess att deras krav hörsammas.

Bolagsledare för Anglo American Platinum försökte förra veckan få en ­arbetsdomstol att skicka fackledare i fängelse sedan företaget hävdar att AMCU ignorerat ett tidigare domstolsbeslut om att inte utöva påtryckningar på icke-strejkande. Domstolen ajournerade dock ärendet till i början av mars. 

AMCU, som sedan den omfattande strejken i Marikana sommaren 2012, då 34 arbetare sköts ihjäl av polis, organiserar majoriteten av arbetare inom de tre stora platinabolagen, bröt sig 1998 ur NUM, National Union of Mineworkers. Stridigheter facken emellan har under åren varit mer regel än undantag. NUM hävdar att deras medlemmar ständigt blir attackerade och förolämpade av medlemmar från det konkurrerande facket.

I måndags kom uppgifter om att en arbetare, organiserad i NUM, mördats. Enligt den lokala polisen var mannen förra torsdagen på väg till sitt arbete när han attackerades av fyra beväpnade män som hällde bensin över honom och tände på. Mannen hann peka ut två av de attackerande männen innan han avled av sina skador på fredagen.