Nazister tar plats i Ukrainas regering

Det fascistska partiet Svoboda, tills nyligen öppet nazistiskt, får tre ministerposter i den regering som i dag röstades igenom i det ukrainska parlamentet i Kiev. Dessutom har utbildningsministern bakgrund i en av de grupper som utgör den fascistiska Högra sektorn.

Utrikes
Fascistiska Svobodas blågula flaggor har varit en vanlig syn under vinterns uppror i Ukraina.
Foto: Efrem Lukatsky/TT

Svoboda, som fick 10 procent i senaste parlamentsvalet, men som stärkt sina aktier betydligt under vinterns uppror i Ukraina, tar nu plats i regeringen. Partiet får posterna vice premiärminister, jordbruksminister och ekonomiminister.

Enligt den ukrainska tidningen Kyiv Post har jordbruksministern, 53-årige Oleksandr Myrnyi, betydande affärsintressen inom just jordbrukssektorn. Han är en av Svobodas rikaste företrädare.

Enligt förhandstipsen var även posten som utbildningsminister tänkt att gå till Svoboda, och detta var också en direkt anledning till att utbildningsministeriet ockuperades av studenter, vilket Arbetaren rapporterat om. Nu blev istället Kyiv-Mohyla-universitetets rektor Serhiy Kvit ny utbildningsminister. Han har goda akademiska meriter, men även en bakgrund inom högerradikala grupper i Ukraina.

Enligt Dmytro Jarosh, ledare för Högra sektorn – den fascistmilis som innehar styrkan på gatorna i Kiev och andra städer i västra Ukraina – var Serhiy Kvit tidigare kapten i Tryzub, en av de grupper som utgör kärnan i Högra sektorn.

– Serhiy Kvit är min vän och kamrat, säger Dmytro Jarosh i en intervju med Ukrainska Pravda från 4 februari i år.

Premiärminister i den nya regeringen blir Arsenij Jatseniuk, mångårig medarbetare till före detta premiärministern Julia Timosjenko. Jatseniuk har tidigare varit bland annat talman i parlamentet och utrikesminister.

Vitalij Klytjkos liberala parti Udar, som varit EU:s favoriter under upproret, står däremot helt utan poster i den nya regeringen.