Lägret i Högdalen jämnat med marken

I måndags rev Kronofogdens röjningsmaskiner migrantlägret i Stockholmsförorten Högdalen. Flera av de boende reste hem, andra flyttade till en ny lägerplats. Socialtjänsten erkänner att de inte har något verkligt alternativ att erbjuda de boende.

Inrikes
– Vi bad om att få ta några jackor och täcken till dem som ändå valt att vara kvar. Men fick svaret "Ni får inte ta de här sakerna för de är fuktskadade", berättar Sandra Ahlqvist från nätverket Linje 17.
Foto: Axel Green

Klockan nio på morgonen i måndags rullade bärgningsbilar och hjullastare in i det nu övergivna migrantlägret i Stockholmsförorten Högdalen. Med kraftig polisnärvaro revs de skjul som bebotts av rumänska migranter sedan tre år tillbaka. Insatsen genomfördes av Kronofogden på uppdrag av Stockholms Stad som äger marken.

– Vi har verkställt den handräckning som vi fick in att ta bort bosättningarna. Det har gått väldigt bra. Det har varit tomt och över­givet, säger Linda Olsson, teamchef på Kronofogden.

Enligt Anna König Jerlmyr, moderat socialborgarråd i Stockholm, sker vräkningen av humanitära skäl. Staden kan inte tillåta att människor bor under sådana här förhållanden. Men Sara Hedberg från Solidaritet för 17, som engagerat sig till stöd för migranterna ser inte vräkning som varken human eller som någon lösning.

– Man puttar de här människorna vidare ännu en gång. Från att fördrivas av fattigdom hemifrån till andra länder så är vi med i det spelet och puttar dem tillbaka. Vi kan inte prata nedskräpning och miljöbrott för det handlar om fattigdom, och fattigdom är inget brott, säger hon.

På plats fanns även Fredrik Jurdell, avdelningschef på Socialförvaltningen i Stockholm. Inte heller han ser avhysningen som någon lösning på migranternas problem, men något alternativ kan inte staden erbjuda.

– Nej, det alternativet finns inte. I väntan på att vi kommer på något bättre så är kåkstäder inte en bra miljö, säger han.

Flera av de boende flyttade redan i förra veckan till ett nytt ställe i Stockholms utkant. De boende hade från Kronofogden fått till­låtelse att ta med sig lösa ägodelar, men när Sandra Ahlqvist från nätverket Linje 17 försökte rädda några jackor ur lägret blev svaret nej.

– Vi bad om att få ta några jackor och några täcken som skulle kunna användas till dem som ändå valt att vara kvar. Men fick svaret: ”Ni får inte ta de här sakerna för de är fuktskadade. Vi ska ta hand om dem”. Sedan kom de med fyrhjulingarna och körde över allt i stället, berättar hon för Arbetaren.

Linda Olsson säger sig dock inte känna till händelsen och vill därför inte kommentera den.

Enligt Socialtjänsten har 118 ­tidigare boende accepterat bussplats hem till Rumänien. En av dem som på måndagen ska få sin biljett är Marin Nicolaie Mādālin, som bara hunnit vara i Sverige i en vecka.

– Jag kom hit för att fixa lite pengar och jobba, men det har ­varit svårt att inte kunna varken engelska eller svenska. Jag har fått sitta och tigga i tunnelbanan, säger han.

Hemma är Marin Nicolaie Mādā­lin arbetslös byggnadsarbetare och hoppades på att kunna få ett jobb i Sverige. Han har gett upp för den här gången och säger att det ska bli skönt att komma tillbaka till frun och de två barnen. Men han är övertygad om att han inom kort kommer att vara tvungen att bege sig ut i Europa igen, säger han och ler uppgivet.

– Vad kan jag göra i mitt jävla skitland?