Ryssland stärker sitt grepp om medierna

President Putin har utsett Dmitrij Kiseljov till chef för den nya statliga nyhetsbyrån som ersätter RIA Novosti, som syns på bilden. Foto: Pavel Golovkin/TT

Rysslands statliga nyhetsbyrå RIA-Novosti läggs ned av president Vladimir Putin. Därmed försvinner en av få relativt oberoende ryska nyhetsförmedlare. Nyhetsbyrån ersätts med en ny, som enligt kritiker bara kommer att bli regeringens språkrör.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade oväntat i förra veckan att nyhetsbyrån RIA-Novosti stängs ned med omedelbar verkan. Han gav besked om att den anrika statliga nyhets­byrån i stället kommer att ersättas av byrån Rossija Segodnja (på svenska: Ryssland i dag). Chef för den nya nyhetsbyrån blir Dmitrij Kiseljov, en mycket konservativ tv-journalist som också är en av regeringens tydligaste anhängare inom medierna.

Enligt den ryska regeringen genomförs förändringarna av ekonomiska skäl. Men kritiker menar att sanningen är en annan.

– Det handlar om att ytter­ligare en medieinstitution förvandlas till en propagandabyrå, där alla RIA-Novostis tillgångar nu ska utnyttjas för propaganda, säger Tatiana Gomozova, politisk journalist vid radiostationen Kommersant.

Trots att RIA-Novosti var en statlig nyhetsbyrå betraktades den som en av landets mest oberoende i det ryska medielandskapet, vilket är hårt reglerat och till stora delar statligt styrt. Nästan alla landets tv-kanaler kontrolleras av staten, medan de flesta regionala dagstidningar, främst på grund av ekonomiska skäl, styrs av de lokala myndigheterna.

I de riksspridda nyhetstidningarna förekommer det dock en viss oberoende och kritisk bevakning av vissa frågor. Oberoende reportrar som granskar staten, i synnerhet när det gäller frågor om mänskliga rättigheter, riskerar dock att utsättas för hot och trakasserier.

De ryska myndigheternas hårda grepp om landets medier framgår även i det faktum att Ryssland ligger på plats 148 i Reportrar utan gränsers index över hur väl pressfriheten respekteras i världens länder. På den listan placerar sig Ryssland efter länder som Libyen, Angola och Afghanistan.

Att en av regeringens främsta anhängare inom medierna nu har utsetts till chef för den nya nyhetsbyrån Rossija Segodnja pekar enligt kritiker på att den statliga kontrollen knappast är på väg att avta.

Dmitrij Kiseljov har som programledare gjort sig känd för sina ultrakonservativa och Putintrogna åsikter. Han har tidigare hyllat Stalins politik, men uppmanade även nyligen till att homosexuellas hjärtan bör brännas efter döden. Nyligen attackerade Dmitrij Kiseljov Sverige i sitt program på tv-kanalen Rossija, samt utrikesminister Carl Bildt för dennes engagemang i Ukraina. Bland annat påstods att Carl Bildt är en före detta CIA-agent och att Sverige vill få in Ukraina i EU för att få revansch för nederlaget i Poltava.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga